IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съперник на Tesla отнесе глоба от 125 млн. долара

Санкцията на Nikola Motor е заради измами на нейният основател

Известната и много амбициозна компания за електрически превозни средства Nikola Motor ще бъде глобена със сумата от 125 милиона долара. Това наказание беше обявено след разследване на Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC).


Nikola Motor


Санкцията е заради измами, извършените от основателя на фирмата – Тревър Милтън. Още през лятото срещу него бяха повдигнати обвинения за заблуда на инвеститорите. Тогава той даде обещания, които компанията му няма как да изпълни и по този начин е причинил загубите на акционерите.

В съобщението се уточнява, че че условията по сделката със SEC все още не са окончателни, като тепърва ще се уточнява как ще бъде платена сумата. Напълно възможно е тя да бъде намалена с извънсъдебно споразумение, разкри новият шеф на Nikola Motors – Марк Ръсел, след което акциите на фирмата скочиха с 14%.


Nikola Motor


Самият Милтън не признава обвиненията срещу него. Той се оттегли в края на 2020 година, след като спечели милиони долари, а в момента притежава 16% от компанията, която създаде през 2015 година. Оказва се обаче, че повечето му изявления, с които се опитваше да популяризира съперника на Tesla, не отговарят на истинската ситуация и това му донесе сериозни проблеми със съответните регулаторни органи в САЩ.

Снимки: Nikola Motor

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Из ония дни гледам книжата на Никола, и как този е продал на 50$ а сега са на 10-15 кинта
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    до Анонимен #5 ( преди 2 години )
    Тъй, тъй... Първият милион е най-труден за доказване. След първия милиард вече дори няма кой да те следи за какво си харчиш парите. Ако и ти тръгваш нулата - успех!
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Джеф Безос, Бил Гейтс, Илон Мъск, Марк Зукърбърг - всички тези, които си изброил, са тръгнали от нулата, с изключение на Билчо, който е бил от заможно семейство и е купил готов продукт от беден програмист.
  • #4
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Стодио Х ( преди 2 години )
    А някой задава ли си въпроса, защо Мъск успява? Дали защото е много кадърен или просто защото знае на кой колко да плаща, за да прокарват идеите му като "революционни"? Или още има хора, които в 21 век вярват в идеята за Американската мечта и предприемчивия дух? Как става така,че хора с милиарди (Джеф Безос, Бил Гейтс, Илон Мъск, Марк Зукърбърг) определят пътя на човечеството, вещаят заплахи и дават решения на потенциални проблеми? Скоро очаквам политическия възход и на "зелената" Грета Тунберг.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    raidere ( преди 2 години )
    Единият обещава, а другия продава (2 мил. ел. коли). Ако имам кинти бих карал Тесла, вътре 3-ката е малко зле, но интериора е в рамките на нормалното, да се хареса на всички.
  • #2
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Plaid ( преди 2 години )
    Защото Мъск има 6 завода и бачка. Fremont, New York, Nevada, Berlin, Shanghai и Texas. Най-бързите, най-аеродинамичните, най-ефективните и най-сигурните коли в света. Съдии, депутати и президенти искат да отворят вратите на "Яйцето на Фаберже в автомобилния свят" - Model X. А тузари с Макларъни и Широни вече са виждали стоповете на Model S Plaid и чувството е унизително - да лежиш на земята и да ти скъса шортите някакъв седан с 2 багажника.
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    Потурко ( преди 2 години )
    А Мъск кога? Колко пъти той манипулира пазара с фалшиви и целенасочени изказвания, а глоба няма и няма!