fallback

Ferrari осъди тунинг-ателие за копиран дизайн

Германците от Mansory го отнесоха заради комплект за модела FXX K

Ferrari има репутацията на производител, който не оставя без последствия всеки опит за копиране на дизайна му и в това се убеди тунинг-ателието Mansory. Италианската компания спечели дело в ЕС срещу германската фирма за тунинг, която си позволи да копира дизайна на Ferrari FXX K, за да създаде комплекта Mansory 4XX Siracusa.

Напълно логично, в Маранело нямаше как да бъдат доволни, че Mansory копира дизайна на състезателна хиперкола за 2,6 млн долара и предложи тунинг-комплект, който струва само 250 000 долара. Първоначално Ferrari SpA заведе дело срещу Mansory Design & Holding GmbH и WH в германския федерален съд за „нарушение на правата на нерегистриран дизайн“. Делото беше отнесено до Съда на Европейския съюз (CJEU) в Люксембург, който излезе с решение на 28 октомври.

Според агенция Reuters, Върховният съд на Европа се е съгласил с аргументите на Ferrari, че компанията притежава правата за проектиране и производство та FXX. Съдът установи нарушение на авторските права в случая с комплекта, предлаган от Mansory. Става въпрос за V-образната част на предния капак и предната броня. Бодикитът наистина се опитва да имитира FXX K с подобна форма на двойните въздухозаборници на бронята. Те са в стил F1 в средата, като има сплитер от въглеродни влакна и въздухозаборници на черен фон.

Mansory не е единствената компания, предлагаща тунинг-комплекти, вдъхновени от по-скъпите модели на производителя на суперколи. Наскоро фирмата DarwinPRO Aerodynamics представи боди-кит за McLaren 720S, който имитира външния вид на McLaren Senna.

Все още не е известно дали Mansory ще трябва да изтегли 4XX Siracusa от пазара или ще бъде принуден да плаща обезщетение на Ferrari, но се очаква решението на съда да послужи като урок и на други фирми за тунинг.

Снимки: Ferrari

fallback
  • #6
    А.В.Торът ( преди 2 години )
    Mansory трябва да бъдат съдени непрекъснато за престъпления против добрия вкус.
  • #5
    анонимен ( преди 2 години )
    Аааа, този боди-кит ще пасне ли на Москвето /12-так/? Дядо ми ми го подари за абитуриентския - да посвикна да карам... Ама на мен малко външния вид не ми е по вкуса... Та ако пасва кит-чето, така, да видя да поръчам едно... Сега сериозно - този кит на какъв автомобил би трябвало да може да се "навлече"?
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    Менсори е иранец и прави тунинг в англия в лондон освен дедо му да е германец
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Kourosh Mansory e роден в Иран и е имигрирал в Германия преди много години. Бъдете сигурни,че това истински германец няма да го направи. Освен това тунинг фирмата е една от най-кичозните и с най-крещящи дизайни(особено интериорите). Тези дизайни не са типични за немците, които са доста по сдържани и премерени като хора. Клиентите на такива фирми са предимно в арабския свят и Азия, което е нормално за тамошните вкусове и разбирания за естетика. Е, има и един Урус в Шумен и един Ролс във Варна...
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    Германците да си дялкат бездушните вагини и да оставят суперколите на италианците.
  • #1
    BENZIN ( преди 2 години )
    Не знам от коя лудница си избягал, но явно наистина няма държава, щом толкова време им се изплъзваш и не могат да те намерят.
fallback
Последни