IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са 20-те най-продавани нови коли в България тази година?

Кризата с чиповете удари с пълна сила и нашия пазар през септември

Очакванията за възстановяване на автомобилния пазар през втората половина на годината очевидно ще ударят на камък. Основната причина е в кризата с микрочиповете, която блокира доставките на повечето производители. През септември недостигът на автомобили вече се усеща отчетливо и в България, ако се съди по данните на МВР за новите регистрации.
 
  
Peugeot, табло, чипове, микрочип
Недостигът на интегрални схеми принуди производители като Peugeot да се върнат към аналоговите прибори за някои от моделите си. Проблемът с доставките на нови автомобили вече се усеща болезнено и в България
  
  
За месеца новорегистрираните автомобили в категории М1 и N1 са едва 1962 - с над 500 бройки по-малко, отколкото през традиционно слабия август. От началото на годината продадените нови автомобили са 24 339 - вторият най-слаб резултат за последните години след този от 2020.


 

ТОП 12 МАРКИ
1. Dacia - 3481
2. Toyota - 2392
3. Renault - 2345
4. Skoda - 1968
5. Peugeot - 1848
6. Volkswagen - 1713
7. Nissan - 1314
8. Kia - 1288
9. Citroen - 959
10. Mercedes - 936
11. BMW - 868
12. Ford - 821


Най-продаваната марка нови коли у нас си остава Dacia, като през септември румънският бранд увеличава аванса си пред Toyota до почти 1100 бройки. Само някакви извънредни събития в последните три месеца от годината биха позволили разместване на върха. Renault също изпреварва японците като регистрации през септември и вече е на едва петдесетина автомобила от второто място. Челната шестица се допълва от Skoda, Peugeot и Volkswagen.

В галерията по-долу можете да видите кои са най-популярните модели на българския пазар тази година. Само няколко уточнения: първо, отчитаме единствено регистраниите на леки автомобили в категории M1 и N1. Второ, изключили сме от подреждането вановете като Renault Master или Ford Transit. И трето, нови регистрации не е стопроцентово равно на продажби - някои отделни бройки се регистрират и от дилърите като демонстрационни или тестови автомобили.


20-те най-продавани нови коли до септември 2021 (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Пари има коли нема ( преди 2 години )
    Няма нови коли, няма дачии, няма рена, фиати, шкоди, нищо от бюджетните до среден клас... щяло да има догодина, лятото, ама може би... гответе се за поскъпване на втора ръка колите! Да не забравим и поскъпване на пропан-бутана и ситуацията с газифицираните автомобили ще стане като преди години - няма да е кой знае колко изгодно да караш на газ.