fallback

Lancia потвърди възраждането на култовата Delta

Моделът се завръща като електромобил през 2026 година

Lancia Delta бе сред култовите модели на италианската марка, който се прочу най-вече като един от най-успешните рали-автомобили в света. Иначе, компактният семеен хечбек се предлагаше между 1979 и 2014 година, като на пазара излязоха три поколения, последното от които доста спорно и нямащо много общо с легендите преди него и особено с Integrale, превърнало се в икона.

За възкресяване на Delta се заговори още щом Lancia спря модела от производство, като опитите бяха на странични компании, които искаха да възродят именно спортната версия Integrale като модерен и чист хот-хеч. Сред проектите за възраждане имаше дори такива за електромобили, но нещата така и не се получиха. Не и до днес, когато стана ясно, че култовото име ще се завърне на автомобилната сцена.

Този път не става въпрос за поредния проект на фенове и малки компании, а за изявление на шефа на марката Лука Наполитано, който потвърди завръщането на Delta през 2026 година. В интервю за "Кориере дела сера" Наполитано заяви: "Всички искат да видят Delta отново и няма как да я пропуснем в плановете си. Тя ще се завърне и ще бъде истинска Delta - възхитителен автомобил, който ще е символ на прогрес и технологии. И, разбира се, ще бъде с електрическо задвижване".

Все още няма детайли около завръщането на Lancia Delta, но според специалисти тя ще използва някоя от съществуващите платформи на групата Stellantis. Най-вероятно това ще бъде еволюирала версия на архитектурата eVMP разработена от вече бившата PSA, която ще се трансформира в STLA Medium. Според "Кориере дела сера", новата платформа ще позволи използването на твърдотелни батерии, които ще позволят пробег до 700 км с едно зареждане.

Но преди да възроди Delta, Lancia най-накрая ще замени настоящия Ypsilon с изцяло ново поколение на модела. Суперминито, чието трето поколение е на пазара вече от 10 години, към момента се продава единствено в Италия. Наследникът му ще се появи през 2024 година и ще е последният модел на марката с двигател с вътрешно горене. След това, от 2026 година, италианската компания ще предлага само и единствено електромобили.

"Ще произвеждаме автомобили с голямо чувство на отговорност към света, в който живеем, тъй като нашите клиенти искат чисто задвижване. Революцията към чистите електромобили е в унисон с нашите традиции към големи технологични иновации", обяснява Наполитано. Като част от плана, Lancia ще се опита отново да се наложи на европейските пазари, като в основата на новата дилърска мрежа ще бъдат търговци на марките Alfa Romeo и DS.

fallback
  • #7
    Най добрия спортен р ( преди 2 години )
    Lancia, Alfa Romeo, Ferrari, Lamborgini, Maserati, Ducati и така до безкрайност. Спорт, страст, сърце и душа сътворена от гениалните италиянски инженери. Световни икони на италианското автомобилостроене.
  • #6
    Хит ( преди 2 години )
    IONIQ 5 е най-голямата бомба на пазара в момента. Вчера го видях наживо в шоурума на околовръстното в сребрист мат с всички екстри - невероятен. Напомня на бъдещето през 80-те. Blade Runner и Back to the future. Междуосие с 2 мм по-дълго от Ауди А8... Renault 5 и тази Lancia Delta ще са хитовете както сега IONIQ 5 и Honda-e. Ретро електро!
  • #5
    Пропов ( преди 2 години )
    Ако новата електрическа струва ок. 35 до 40 хил. евро, аз ще предпочета за тия пари да си намеря едно запазено оригинално HF. Но вероятно тогава оригинала вече ще е станал още по скъп.
  • #4
    КОЛЧЕВ ( преди 2 години )
    Уууууужас. Неможе да причинят това, на тази ЛАНЧА
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Рено 5, Ланча Делта...и др. класически автомобили ще бъдат възродени, като електрически.
  • #2
    Един ( преди 2 години )
    Най-вероятно това ще бъде еволюирала версия на архитектурата eVMP разработена от вече бившата PSA, която ще се трансформира в STLA Medium Гаранция за успех!
  • #1
    .45 ACP ( преди 2 години )
    Едва ли ще се доближава дори малко до излъчващия първична сила легендарен рализвяр...
fallback
Последни