IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lancia потвърди възраждането на култовата Delta

Моделът се завръща като електромобил през 2026 година

Lancia Delta бе сред култовите модели на италианската марка, който се прочу най-вече като един от най-успешните рали-автомобили в света. Иначе, компактният семеен хечбек се предлагаше между 1979 и 2014 година, като на пазара излязоха три поколения, последното от които доста спорно и нямащо много общо с легендите преди него и особено с Integrale, превърнало се в икона.


Lancia Delta


За възкресяване на Delta се заговори още щом Lancia спря модела от производство, като опитите бяха на странични компании, които искаха да възродят именно спортната версия Integrale като модерен и чист хот-хеч. Сред проектите за възраждане имаше дори такива за електромобили, но нещата така и не се получиха. Не и до днес, когато стана ясно, че култовото име ще се завърне на автомобилната сцена.

Този път не става въпрос за поредния проект на фенове и малки компании, а за изявление на шефа на марката Лука Наполитано, който потвърди завръщането на Delta през 2026 година. В интервю за "Кориере дела сера" Наполитано заяви: "Всички искат да видят Delta отново и няма как да я пропуснем в плановете си. Тя ще се завърне и ще бъде истинска Delta - възхитителен автомобил, който ще е символ на прогрес и технологии. И, разбира се, ще бъде с електрическо задвижване".

Все още няма детайли около завръщането на Lancia Delta, но според специалисти тя ще използва някоя от съществуващите платформи на групата Stellantis. Най-вероятно това ще бъде еволюирала версия на архитектурата eVMP разработена от вече бившата PSA, която ще се трансформира в STLA Medium. Според "Кориере дела сера", новата платформа ще позволи използването на твърдотелни батерии, които ще позволят пробег до 700 км с едно зареждане.


Lancia Delta


Но преди да възроди Delta, Lancia най-накрая ще замени настоящия Ypsilon с изцяло ново поколение на модела. Суперминито, чието трето поколение е на пазара вече от 10 години, към момента се продава единствено в Италия. Наследникът му ще се появи през 2024 година и ще е последният модел на марката с двигател с вътрешно горене. След това, от 2026 година, италианската компания ще предлага само и единствено електромобили.

"Ще произвеждаме автомобили с голямо чувство на отговорност към света, в който живеем, тъй като нашите клиенти искат чисто задвижване. Революцията към чистите електромобили е в унисон с нашите традиции към големи технологични иновации", обяснява Наполитано. Като част от плана, Lancia ще се опита отново да се наложи на европейските пазари, като в основата на новата дилърска мрежа ще бъдат търговци на марките Alfa Romeo и DS.

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Най добрия спортен р ( преди 2 години )
    Lancia, Alfa Romeo, Ferrari, Lamborgini, Maserati, Ducati и така до безкрайност. Спорт, страст, сърце и душа сътворена от гениалните италиянски инженери. Световни икони на италианското автомобилостроене.
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Хит ( преди 2 години )
    IONIQ 5 е най-голямата бомба на пазара в момента. Вчера го видях наживо в шоурума на околовръстното в сребрист мат с всички екстри - невероятен. Напомня на бъдещето през 80-те. Blade Runner и Back to the future. Междуосие с 2 мм по-дълго от Ауди А8... Renault 5 и тази Lancia Delta ще са хитовете както сега IONIQ 5 и Honda-e. Ретро електро!
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 2 години )
    Ако новата електрическа струва ок. 35 до 40 хил. евро, аз ще предпочета за тия пари да си намеря едно запазено оригинално HF. Но вероятно тогава оригинала вече ще е станал още по скъп.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    КОЛЧЕВ ( преди 2 години )
    Уууууужас. Неможе да причинят това, на тази ЛАНЧА
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Рено 5, Ланча Делта...и др. класически автомобили ще бъдат възродени, като електрически.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Един ( преди 2 години )
    Най-вероятно това ще бъде еволюирала версия на архитектурата eVMP разработена от вече бившата PSA, която ще се трансформира в STLA Medium Гаранция за успех!
  • #1
    27 rate up comment 2 rate down comment
    .45 ACP ( преди 2 години )
    Едва ли ще се доближава дори малко до излъчващия първична сила легендарен рализвяр...