IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce загатна първия си електромобил

Купето с два врати ще се казва Spectre и ще излезе през 2023 година

Rolls-Royce разкри името на първия си изцяло електрически модел и представи негови замаскирани изображения. Машината, която ще носи името Spectre, ще бъде двуврато купе и ще бъде лансирана на пазара през втората половина на 2023 година. И макар силуетът донякъде да напомня за този на Wraith, компанията заявява, че това ще е коренно различен автомобил.


Rolls-Royce Spectre


Новият Rolls-Royce Spectre вече е готов за сериозни изпитания и разнообразни тестове. Плановете на британската луксозна марка са предсерийните прототипи да навъртят 2,5 милиона километра за две години, което според тях ще е еквивалент на 400 години експлоатация. Това ще е най-сложната и обемна тестова програма на компанията в досегашната й история.

От Rolls-Royce възнамеряват да тестват електрическия Spectre "в четирите краища на света" и да "натиснат новата задвижваща система до предела". Към момента, базираната в Гудууд компания не дава никаква техническа информация за първия си сериен електромобил, но е ясно, че именно Spectre ще поведе трансформацията на луксозния бранд към изцяло електрически производител до 2030 година.


Rolls-Royce Spectre


Все пак, запознати твърдят, че новият модел на британската марка, която е под шапката на BMW Group, ще бъде на собствена платформа (дериват на тази от Ghost и Phantom), но ще споделя технология с новия баварски електрически кросоувър iX, както и с още не-излязлата лимузина i7. Казано иначе - два електромотора и батерия с капацитет 100 киловатчаса, осигуряваща пробег с едно зареждане от около 500 километра.


Rolls-Royce Spectre


Ще ви припомним, че това не е първия опит на луксозната марка с електрическото задвижване. Още през 2011 година на автомобилния салон в Женева бе представен прототипът 102EX на базата на тогавашния Phantom, снабден с два електромотора и батерия с капацитет 71 kWh, с пробег от 200 км. През 2016 пък бе представена футуристичната концепция 103ЕХ, която демонстрираше визията за бъдещето, като част от стратегията Vision Next 100 на BMW групата.

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    N.B.Цитат: "базираната в Гудууд компания не дава никаква тех. инфо-я за първия си СЕРИЕН електромобил, но е ясно, че именно SPECTRE /филм за Агент 007!/ ще поведе трансформацията на луксозния бранд към изцяло електрически производител." За 1 и може би единствен път чета и виждам, невервайки на очите си, че аристократичният и внушаващ 1 благородна осанка и достолепна ВИЗИЯ поръчков RR бил станал сериен такъв производител, просто нема такова нещо и туй твърдение е ИЗЦЯЛО изсмукано от пръстите...
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ко му пречеше да има по-къс преден капак, още повече място вътре и 200 кВтч на тоя скъп и джуган? Като е Ролс да е Ройс, като е гарга да е рошава. Бездруго никога не са били леки тези коли.