IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на употребявани Rolls-Royce и Bentley скочиха до небесата

Милионерите не са обеднели, просто не искат да чакат за нов автомобил

Средните цени на употребяваните автомобили на пазара в САЩ са се увеличили с 30% в сравнение с юли 2020 година, съобщава Automotive News Europe, позовавайки се на изследването на агенция Edmunds. Това е най-сериозният скок на цените през последните 13 години, като засяга превозните средства от всички сегменти.


Rolls-Royce


Това обаче по никакъв начин не се отразява на търсенето, дори напротив. Според Джери Спан, ръководител на отдела за комуникации на подразделението на Rolls-Royce в Северна Америка, ако преди година британската луксозна марка е продавала всеки трети автомобил по програмата Provenance Pre-Owned, сега тази цифра е по-близо до 75%.

В същото време продажбите на употребявани коли на Bentley са скочили със 150% през периода от януари до май. При McLaren увеличението е само с 2%, но пък цените на суперколите на тази марка са с 40% по-високи в сравнение с миналата година.


Rolls-Royce


„Ситуацията е поразителна, като не се дължи на това, че богатите са обеднели – даже напротив, те са увеличили своите капитали по време на пандемията. Нищо общо няма и ситуацията с липсата на чипове, тъй като тя не засяга нишовите марки. Всичко е далеч по-просто – заради ограниченията на коронавируса богаташите имат повече свободно време, но и по-малко начини за неговото прекарване“, коментира главният мениджър на McLaren North America - Ник Браун.

Изследването на Edmunds потвърждава тези твърдения, като показва, че голяма част от богаташите, които преди са си поръчвали скъп автомобили и са чакали дълго време за него, вече не са склонни да го правят. Те охотно се съгласяват да си купят кола втора употреба, тъй като искат да я получат възможно най-бързо, за да седнат зад волана.

Снимки: Motor1

0 от 500