IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цената на микрочиповете скочи 300 пъти

На черния пазар електронните компоненти се продават за 600 долара на бройка

Глобалният дефицит на микрочипове, които са нужни за производството на нови автомобили, доведе до появата им на черния пазар. В Китай, например, чип Bosch за системата ESP, се продава на черно за 4000 юана, което прави около 600 долара. За сравнение, нормалната цена на този компонент е 13 юана или около 2 долара.


чипове


При нелегалната продажба на чиповете търговците не позволяват да се проверява стоката, приемат само пари в брой и не дават гаранция, че купувате нов и качествен детайл, съобщава китайското издание NetEase Finance.

Представител на компанията Bosch, която е и най-големия производител чипове, заяви, че прави всичко възможност за възстановяването на нормалните доставки на електронни компоненти. Техният дефицит се дължи основно на коронавирусната пандемия, заради която производството на автомобили намаля, а това на битова техника се увеличи.

Проблемът с липсата на полупроводници, от които се правят чипове, засегна най-големите автомобилни компании по света - Ford, Nissan, Toyota, Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Renault и др. Те са принудени да спират работа, като все още не е ясно, кога ситуацията ще се нормализира.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 5 добави към това и Русия за ценните метали използвани в разработването на тези чипове и картината ще е пълна. Всичко това е породено от санкциите към тези две държави и въпреки,че губят страшно много,тези алгъзници смотани не ги вдигат рпод диригентството на най-големите простаци населяващи отвъд голямата локва,желаещи да бъдат световен хегемон,но ядец.Споменатите горе две държави им сложиха прът в колелата.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    4, наред с казното от теб, което е абс. вярно нещо, което се премълчава, е че, Китай се оказа че държи / добива до голяма степен металите, използвани в платките (и ел, коли). Изводите.. сами
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всички от лакомия станаха зависими от някой друг да им върши работата и се олелееееее криза, дефицит. Подариха всички високотехнологични производства на Китайците. Дадоха им технологиите наготово. А сега в Европа няма кой да произведе една проста платка. НЯМА! Е какво очаквахте да стане? Китайците вече са супер сила и ще правят каквото си искат. Те вече си имат и автомобилна индустрия с над 100 техни марки. Естествено че няма да се съобразяват с никого.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами може всички производители да се замислят, нужна ли е всичката елкетроника в колите? До преди 10г, колите бяха доста по "бедни", но пак се купуваха, а има и доста модели от преди 30+г, които още са в движение и без тези глезотии?Но да, иначе платка за 2$, но ти я продават за 200 поне
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Комуне ( преди 2 години )
    Започва се с дефицит на високо технологични стоки. Следва редене на опашка за олио с купони.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    У Люлин един човек може да ви ги намери само 300 долара-всичко оригинално!