IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради недостига на чипове производители режат системи за безопасност

Модели на Ford и Volvo временно останаха без някои функции и асистенти за водача

Някои производители на автомобили произвеждат превозни средства с по-малко полупроводникови чипове, за да отговорят на недостига, който засегна индустрията през последните месеци. Компаниите са принудени да режат от системите за безопасност на най-новите им модели, съобщава Autocar.


Ford Puma


Две от най-скъпите версии на Ford Puma, например - Titanium и ST-Line, се произвеждат в по-евтина спецификация Design. Тя използва по-малко чипове и съответно остава без някои определени функция. Сред тях са асистент за дългите светлини, задни сензори за паркиране, помощ за поддържане на лентата на движение, предупреждение за напускане на лентата, автоматично аварийно спиране, откриване на пешеходци и колоездачи и спиране след сблъсък.

Същото важи и за модела EcoSport в ниво на оборудване ST-Line, при което някои от тези функции също отсъстват. Съответно, това се отразява и на цената на автомобилите, като във Великобритания тя е между 900 и 1500 лири по-ниска. Според говорител на Ford, клиентите могат да изберат дали да получат колите си в новите варианти след изчакване от 1-2 месеца или да чакат по-дълго, докато доставките на чипове бъдат възстановени.


Volvo XC60


Друг производител - Volvo, на свой ред призна, че е бил принуден да изключи един от допълнителните пакети, които предлага за кросоувъра XC60. В него влизат системи, които наблюдават слепите зони, предупреждават за трафика, като имат функция за аварийно спиране и други.

„Високият основен стандарт за безопасност на XC60 не е засегнат. Липсата на тези характеристики няма да се отрази на рейтинга на нашите модели на Euro NCAP", обяви говорител на Vollvo. И допълни, че клиентите, които държат на тези системи, също ще трябва да изчакат за нормализиране на ситуацията.

Снимки: Ford, Volvo

0 от 500