fallback

Студенти направиха кемпер, задвижван от слънчева енергия

При ясно време, пробегът е над 700 километра

Нидерландският стартъп Solar Team Eindhoven представи кемпер, който работи и се задвижва единствено благодарение на слънчевата енергия. Домът на колела е наречен Stella Vita, като проектът е реализиран и финализиран от студенти от Айндховен, като не е макет или шоу прототип с ограничени функции, а напълно функционираща машина.

Според създателите си, Stella Vita може да генерира достатъчно слънчева енергия, за да се задвижва и в кемпера да се живее пълноценно. Това е следваща стъпка към устойчиво бъдеще на транспорта и останалите индустрии, като в доказателство на това, екип ще се отправи на пътешествие от Айндохвен до най-южната точка на Испания. Очаква се пътешествието да продължи около месец.

Слънчевият кемпер е напълно автономен и не се нуждае от презареждане, благодарение на големите слънчеви панели на покрива. Генерираната енергия е достатъчна за шофиране и пълноценен живот на борда. От Solar Team Eindhoven заявяват, че при ясен и слънчев ден пробегът на къщата на колела е около 730 километра, благодарение на масивния соларен покрив.

Когато машината е в покой, покривът се повдига и разширява, като по този начин соларната повърхност се удвоява и става 17,5 квадратни метра, а освен всичко друго, обитателите могат да се разхождат вътре прави. Наличен е комфортен интериор, като използваните материали са леки и възможно най-ефективни. Соларната енергия позволява да се готви, да се къпете, да си сварите кафе и да използвате електронни устройства.

Стартът на пътешествието от Нидерландия до Испания ще стартира на 19 септември, а идеята на екипа е с него да "вдъхнови възможно най-много хора, че преходът към устойчиво развитите е възможен и да ускори това развитите".

Повече снимки на Stella Vita вижте в галерията:

fallback
  • #11
    анонимен ( преди 2 години )
    Ел. автомобилите имат минимален разход от 10-12 киловата, ако го постигат с един панел са за Нобел
  • #10
    анонимен ( преди 2 години )
    И в най-слънчевия ден този покрив в движение не може да подаде и 1 kW! А дори и разпънат (само в покой) ще е по-малко от 2 kW по няколко часа на ден в най-хубавите дни от годината. Това е енергия само за битови нужди и кратки придвижвания и то ако това нещо е леко, а това изключва големи батерии. Като за студентска работа обаче е прекрасно! Като за реалността е нищо.
  • #9
    Дифорс ( преди 2 години )
    Браво на студентите!
  • #8
    :)))) ( преди 2 години )
    До 7.Е какво му е на заглавието, били студени, ти искаш топли ли? :)))))))))))Език мой, враг мой :))))))))
  • #7
    Minority352 ( преди 2 години )
    Минаха повече от 7 часа и заглавието все още не е поправено, говори много за сайта, вземете се в ръце.
  • #6
    Ал ( преди 2 години )
    Глупости
  • #5
    Илияна Кошерова ( преди 2 години )
    Разглеждам
  • #4
    аз ( преди 2 години )
    Аз не разбрах студено ли им е било или студен кемпер са направили или студени хора са го правили?
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Ааа, в Ейнховен / Холандия, колко слънчеви дни има? Да се запасят с достатъчно билки от шоповете, че до Испания ще е голямо приключение..
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    "Студени направиха кемпер" - като им е студено на тези хора, защо правят кемпери... УжассссТ, тези неграмотни "журналисти" даже заглавие не могат да напишат - погнусен съм... :-(
fallback
Последни