IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce показа конкурент на най-големия самосвал в света

Моделът Haul Truck е с хибридно задвижване, което намалява вредните емисии с 30%

Компанията Rolls-Royce Power Systems, която е част от Rolls-Royce Holdings и разработва силови агрегати за авиационната индустрия и за други отрасли, представи на изложението MINExpo 2021 концептуалния самосвал Haul Truck. Машината е предназначена за работа в минни кариери, като ще се конкурира с най-големите камиони на света - БелАЗ.


Rolls-Royce  Haul Truck


Задвижването на британския камион става с хибриден силов агрегат, който позволява намаляване на вредните емисии СО2 с 30% без загуба на мощност. Новият модел е част от глобален проект, който трябва да промени целия процес по производство на автомобили, включително и използването на полезни изкопаеми.

Според представители на Rolls-Royce, използването на иновационни технологии е важно не само за обикновените автомобили, но и за огромните кариерни самосвали. Както и останалите камиони, те също трябва да бъдат част от глобалните процеси по производство на екологично чисти превозни средства.

За целта, британските инженери са разработили технологии, позволяваща запазването на стандартните характеристики при намаляване на вредните емисии. В случая с концепцията Haul Truck стандартният двигател е заменен от дизелов мотор и акумулаторен блок. Самосвалът получава и система за рекуперация на енергията, която позволява зареждане на батериите при спускане. Съответно, натрупаната енергия ще бъде използвана при изкачване.

Благодарение на използването на новата технологии, в Rolls-Royce са успели да намалят значително размерите на дизеловия двигател и да снижат вредните емисии СО2 с 30%, запазвайки предишната производителност.

Освен хибриден самосвал, британците разработват и екологично чисти горива, както и нови водородни двигатели. Според тях, намаляването на СО2 може да бъде осъществено не само със създаването на класически електромобили, но и по други начини.

Снимки: Rolls-Royce

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пак глупости пишете ( преди 2 години )
    Как стандартния двигател в заменен??? Тези самосвали от много години са си с дизелови мотори които захранват електромотор... Демек са хибриди с цел оптимизиране на разхода. Кое точно му е нестандартно? Какви са размерите и теглото на камиона че да се конглокира с Белаза?
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ъм ( преди 2 години )
    Руснаците и те, по братски, като видели проблемите на БелАз апочнали да праввт своя продукция. Жалко за Белорус.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Хибридни камиони за намаляване на вредните емисии пък ще носи въглища и полезни изкопаеми.
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    че то тези камиони, подводниците, корабите, локомотивите и каквото се сетите още с голама мошност са си по принцип хибриди от смяната на задвижванто им от пара на дизел преди 100 години
  • #2
    3 rate up comment 18 rate down comment
    RD ( преди 2 години )
    Белаз е доста далеч от най-големите самосвали
  • #1
    18 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    БелАЗ приключиха заради глупостта на Лукашенко. Ролс им спряха двигателите, а сега ще направят и самосвала както трябва. Беларусите остават с пръст в ***.