IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На какво е способен автомобил на 5 милиона километра

Блогър успя да тества легендарното Volvo P1800 (ВИДЕО)

Автомобилите, които могат да се похвалят с пробег от няколко милиона километра, не са чак толкова много. Най-известният от тях е червеното купе Volvo P1800, произведено през 1966 година, което е успяла да измине невероятните 5 млн км.


Volvo P1800


До 2018 година автомобилът принадлежи на американеца Ирв Гордън, който е обиколил почти цял сняг с него, без да го е модернизирал. След смъртта на собственика колата става собственост на неговата дъщеря. Тя обаче решава, че мястото на автомобила е в музея и го продава на компанията-производител.

Във Volvo правят пълно техническо обслужване, преди да превърнат колата в музеен експонат. Известният блогър и водещ в YouTube-канала Hagerty - Магнус Уокър, е впечатлен от историята на уникалното купе и успява да убеди шведската компания да му даде колата за тест-драйв. Уокър взима със себе си и механика Нино Гамбин, който е обслужвал автомобила от 1980 година, когато той става собственост на Гордън.



Специалистът отбелязва, че колата, както и досега, се намира в отлично състояние. Тя все още е с оригиналния си двигател, който е ремонтиран два пъти. Точният пробег на купето не се съобщава, но през май 2018 година той е бил 3,25 млн мили (5,23 млн км). А Гордън и автомобилът му влязоха в Книгата на рекордите Гинес през 2013 година, когато машината достигна пробег от 3 млн мили (4,8 млн. км).

Снимки и видео: YouTube

0 от 500
  • #7
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Българин ( преди 2 години )
    Аз досега кола на по-малко от 5 милиона километра не съм имал....
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Каро ( преди 2 години )
    Имал съм 3 волва и нямам оплаквания.
  • #5
    16 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    Ами за над 5 млн. км е нормално да бъде ремонтиран. Те камионите и автобусите ги ремонтират на 2-3 млн. км, та кола нпма да я ремонтират. Но двигателят си е оригинален и единия от двата ремонта не е бил нужен според сервиза на Волво. Направен е по изричното настояване на Гордън, а не защото е бил за ремонт.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    новите двигатели дори не са гилзирани
  • #3
    19 rate up comment 3 rate down comment
    джъст-А-мен ( преди 2 години )
    Както добре се вижда и разбира, навремето са произвеждали истински здрави коли, които споко могат да служат на грижещия се за тях владелец цел човешки живот, да, това си е и доказан факт - виж по-горе... А сега, мине не мине Мерца-Бенца 200-300К милиейдж и айде - на скрап+претопяване, щото таквиз са РЕАЛностите и законите в настоящата свръх-икономика, в нашто консуматорско общество на масови конвейрни производства и поточни линии...тъй че качество - уви, НЙЕ или пък на ужасно хай недостъпни цени
  • #2
    6 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    волво са големи мошеници
  • #1
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Оригинален двигател ( преди 2 години )
    Ама па ремонтиранСмеех