IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes показа как човешкият мозък ще управлява автомобила

Технологията BCI свързва хората и превозните средства на едно ново ниво

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас през миналата година компанията Mercedes-Benz представи концепцията си Vision AVTR. Сега прототипът е изложен и на автосалона IAA Mobility в Мюнхен, като дизайнът на автомобила не е променян, но самата машина е значително усъвършенствана.


Mercedes-Benz Vision AVTR


Концептуалният модел получава мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който позволява превключването на радиостанции, регулиране на осветлението и на климатика в кабината и избора на маршрут до зарядна станция да става само с човешка мисъл. За целта, човекът първо трябва да се концентрира върху символите, появяващи се на предния панел. След това мозъкът му реагира по определен начин, а устройството на главата разчита мозъчните вълни, анализира ги и ги препраща на бордовия компютър, който осъществява желаното действие.

Благодарение на тази технология на електрониката на автомобила могат да се дават различни команди без директен физически контакт или гласов контрол. Системата разчита енцефалограмата и определя активността на определени неврони в мозъка, като изчислява върху какво е насочено вниманието на потребителя.


Mercedes-Benz Vision AVTR


Според създателите на технологията, централният тунел на концепцтуалната маши символизира „дървото на душите“ от филма „Аватар“. Системата BCI до голяма степен повтаря невронната връзка между хората от народа Na'vi и природата, което видяхме в холивудската продукция на режисьора Джеймс Камерън.

Самото име на на концепцията – AVTR, произлиза от думите Advanced Vehicle Transformation („Разширена трансформация на превозно средство“). Освен, че чете мисли, системата следи дишането и емоциите на хората в автомобила. Според Mercedes, тази експериментална технология показва посока, в която взаимодействието между човека и машината ще стане още по-хармонично.

Още снимки на концептуалния модел - вижте в галерията:


Показаната на изложението CES в Лас Вегас концепция AVTR представи не само футуристичен дизайн, но и усъвършенствана органична графенова батерия. Тя има капацитет от 110 кВт/ч, като осигурява пробег от над 700 км. Задвижването става с 4 електромотора – по един на всяко колело, като тяхната съвкупна мощност от 476 к.с.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500