IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заводите на Subaru и Toyota в Япония спират работа

Някои от предприятията ще останат затворени до края на месеца

Компаниите Subaru и Toyota трябваше да променят работния график на своите предприятия в Япония. Причината е в недостига на микрочипове, без които производството на съвременни автомобили е невъзможно.


Subaru


В случая със Subaru производството засега е спряно за 4 работни дни, започвайки от 7 септември. Тази мярка ще засегне предприятието в префектурата Гума, където се сглобяват в автомобили, както и завода за двигатели и трансмисии в град Оидзуми. Това се случва за втори път през годината - през април предприятията затвориха за 13 дни.

Що се касае до Toyota, то най-големият производител в света е принуден да затвори вратите на 15 предприятия в Япония до края на септември. Това означава със 140 000 по-малко произведени автомобила.

Досега Toyota успяваше да поддържа обичайните темпове на производство, въпреки дефицита от електронни компоненти, който удари автомобилната индустрия. Това ставаше благодарение на огромния брой детайли, с които компанията се запаси след аварията във Фукушима през 2011 година.
Сега обаче и Toyota страна от липсата на чипове, като вече обяви, че глобалното производство ще бъде намалено с 40%. Причина за това е и повишената заболеваемост от коронавирус в Югоизточна Азия.

Снимка: Carscoops

0 от 500