IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-грозният лимитиран Mercedes е изложен за продажба

Този A160 Edition Häkkinen от 1999 година е оценен на 44 900 евро

В момента Mercedes-AMG предлага най-мощния хот-хеч на света - A45S, но невинаги това е било така. В края на 90-те години германската компания не разполага с модел от този клас в гамата си, тъй като първото поколение на A-Class повече прилича на миниван. Това обаче не пречи на Mercedes да предложи специална версия на компактния хечбек, с която да отбележи своя успех във Формула 1 с екипа на McLaren.


Mercedes-Benz A160 Edition Hakkinen


Автомобилът е създаден през 1998 година, като получава индекс W168, а дизайнът му е дело на Стив Матин. Сега, 23 години по-късно, една от колите от лимитираната серия се продава на цената на нов A45S. Хечбекът Edition Häkkinen е оценен на 44 900 евро, което си е доста сериозна сума.

Защо е така? На първо място, автомобилът носи името на Мика Хакинен, който по това време успява да победи на пистата легендата Михаел Шумахер и да спечели две световни титли - през 1998 и 1999 година. Машината е представена през 1998 година на автосалона в Есен в две модификации. Едната е кръстена на Хакинен, а другата на неговия съотборник на McLaren-Mercedes - Дейвид Култард.


Mercedes-Benz A160 Edition Hakkinen


Всяка от двете модификации излиза в тираж от 125 бройки, като машините са в цветовете на тима от Формула 1, а боята е нанесена на ръка. На вратите са написани имената на пилотите и са нарисувани флаговете на техните държави. Екстериорът се допълва от двойни тръби на изпускателната система и 17-цолови джанти AMG с никопрофилни гуми.

Седалките, вратите, приборният паннел и воланът са обшити с червена кожа Designo, а в стандартното оборудване на модела влизат климатик, електрически стъкла, люк на покрива, аудиосистема със CD-чейнджър, подгряване на седалките, предни и странични въздушни възглавници, централно заключване, алуминиеви педали, прагове с имената на пилотите и прибиращи се огледала.


Mercedes-Benz A160 Edition Hakkinen


Технически промени по автомобила не са правени, като под капака му е поставен познатият 1,6-литров атмосферен двигател със 101 к.с. Задвижването е към предните колела, а скоростната кутия - 5-степенна механична. А за да се оправдае връзката с Формула 1, на хечбека е поставено спортно окаачване, което подобрява управляемостта.

Изложеният за продажба екземпляр е изминал едва 215 км и се намира в състояние, все едно току-що е слязъл от конвейера. Въпреки това, интерес към него няма, тъй като обявата е още от май и досега няма нито едва постъпила оферта.

Още снимки на предлагания за продажа автомобил - вижте в галерията:

Снимки: Mechatronik.de


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хмммм ( преди 2 години )
    Много е хубав даже!
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Спиридон ( преди 2 години )
    същия го продадох за 2000лв в Русе. На 110000км.
  • #7
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Гошко ( преди 2 години )
    Най-грозния лииии?А какво да кажем тогава за G-класата? Кашон с гуми... Ами за R-класата... Ами CLA, GLA, ML и т.н.?
  • #6
    0 rate up comment 4 rate down comment
    mika ( преди 2 години )
    Всъщност интересният спортен А-клас е А190 twin с двата мотора и безумната концепция за 4 по 4 без връзка между двата моста и електронен синхронизиращ съединител. За новия А45s от AMG - колата е безумно скъпа, но удоволсвието от карането й е несравнимо.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В София навремето имаше такава А-класа Хакинен едишън.
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нормално никой да не го иска, 45к $ за този интериор и двигател разработен през '90-те, нищо особено. Виж един италиански автомобил от 1998г., кой би си причинил това.
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Този "Мерцедес" е най-грозното творение на немската марка откакто прави коли.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Първата А клас, за мен е автомобил, който никога няма да разбера. Найстина автомобила като цяло не ми допада. Единственото забавно, е че има версия 2.0 турбо - добър двигател, но в това купе...без коментар. Ако бяха монтирали този мотор в ЦЛК да кажем щеше да е супер. Елегантно купенце с 2.0 турбо - перфектна комбинация.
  • #1
    4 rate up comment 10 rate down comment
    БТК ( преди 2 години )
    Вие сте грозни!!!