IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi RS 3 срещу Mercedes-AMG A 45 S - кой е перфектният хот-хеч?

Тези два германски модела се отличават от останалите не само с по-високата си мощност и цена

Производителите срещат все по-големи трудности при разработката на бързи автомобили, които да покриват изискванията за вредни емисии. Повечето компании бяха принудени да се откажат от големите атмосферни двигатели в полза на по-малко турбо-мотори, а някои дори се насочиха към допълнителна електрификация за повишаване на мощността.


Audi RS 3 срещу Mercedes-AMG A 45 S


Независимо дали се харесва или не, бъдещето на автомобила в настоящия му вид е електрическо и в крайна сметка автономно. Все още още обаче потребителите имат възможност да се наслаждават на спортни модели с конвенционални двигатели. А когато става въпрос за надеждност и по-ниски разходи, винаги могат да се насочат към нов хечбек.

Предложения на пазара не са никак малко, като се открояват модели като Volkswagen Golf GTI, Renault Megane RS, Ford Focus ST, Cupra Leon и Honda Civic Type R. Към тях може да бъде добавен и Hyundai i30 N, но всички те са със задвижване на четирите колела. Ако търсите хот-хеч с 4х4, добро предложение е Golf R, но най-отгоре са разположени други два модела - Mercedes-AMG A 45 S и изцяло новото Audi RS 3 Sportback.


Mercedes-AMG A 45


От гледна точка на чистата мощност, A 45 S все още държи короната в сегмента, тъй като неговия 2,0-литров турбомотор с 4 цилиндъра развива 421 к.к. и 500 Нм. Той е съчетан с 8-степенна скоростна кутия DCT и система за задвижване 4Matic+ AWD, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,9 секунди, а максималната скорост е 270 км/ч.

За сравнение, RS 3 Sportback е с малко по-слаб двигател. Неговият 2,5-литров мотор с 5 цилиндъра развива 400 к.с. и 500 Нм, като е свързан със система за задвижване на четирите колела quattro и 7-степенна скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,8 секунди, а максималната скорост е 290 км/ч.


Audi RS 3


От гледна точка на цените, Audi RS 3 Sportback започва от 60 000 евро на пазара в Германия, докато хот-хечът на Mercedes-AMG е с 3500 евро по-скъп. И двата модела има агресивен външен вид с масивни решетки на радиатора, дебели калници и големи гуми, а също така разчитат и на подобрена аеродинамика.

Интериорът им е модерен, като в него доминират цифрови циферблати и съвременните информационно-развлекателни системи, съчетани с най-добрите материали, което обяснява и високата цена. Моделът на AMG има по-футуристичен вид, но Audi също не изостава, като салонът му усещане за Lamborghini, благодарение на новото позициониране на вентилационните отвори от страната на водача.


Audi RS 3 срещу Mercedes-AMG A 45 S


Изборът между двата хот-хеча определено е труден, особено ако се прави с ума, а не със сърцето. От една страна, това е Mercedes, който е синоним на класа и надеждност, но пък през последните години марката има проблеми с качеството на изработката, които засегнаха дори модели на AMG и Maybach.

В другия случай има Audi, което струва страшно много пари (както и Mercedes), но пък не бива да се забравя, че има и някои по-малко мощни алтернативи като Golf R и Cupra Leon, така че изборът не е никак лесен.

Снимки: Autoevolution

0 от 500