IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Sandero превзе върха в Европа

Румънският модел изпревари Volkswagen Golf и Toyota Yaris по продажби

Класирането по продажби на нови автомобили в Европа има нов лидер за месец юли. Това е румънската Dacia Sandero, която измести от първото място бестселърите за тази година Volkswagen Golf и Toyota Yaris, сочат данните на JATO Dynamics.


Dacia Sandero


Успехът на Sandero идва в месец с отрицателни продажби на Стария континент. Общо за юли на Стария континент са продадени 967 830 нови автомобила. Резултатът е с 24% по-малко в сравнение с 2020 и с 26% по-малко спрямо 2019 година. Това е и най-ниският брой за юли от 2012 година насам.

Като цяло тенденцията за 2021 година все още е положителна след първите 7 месеца - +17%. Единствените пазари, които показват знак „плюс“ на регистрациите на нови автомобили Норвегия, Хърватия, Гърция, Латвия, Румъния, Естония, Ирландия и Литва. Те обаче представляват едва 8% като цяло.

По отношение на захранванията, спадът на автомобилите с бензин и дизел продължава. При дизелите пазарният дял вече е 22%, като те скоро ще бъдат застигнати от хибридите, които имат 17%. Бензиновите модели все още са 59% пазарен дял. Електромобилите все още изостават значително, въпреки че през юли продажбите им са скочили с 49 000 единици.

Топ 10 на продажбите в Европа за юли (ГАЛЕРИЯ)

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    глас от тъдява ( преди 2 години )
    Напоследък като чуя дизел и ми прави впечатление, а до преди 3-4 години беше обратното. Масово всички нови коли (тук се разпознават по буквите на рег. табелите) са хибриди, вчера видях даже и "Мондео" хибрид .
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Европеецът иска спокойствието на новото на ниска цена и без това, като изтече гаранцията ще има само електрически на пазара.
  • #5
    8 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Каква стара кола бе мой скоро ще ги спират старите бълват кълбета дим отзаде.
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пазарът вече е задръстен с употребявани автомобили и при тези абсурдни цени на новите все повече хора предпочитат да си вземат стара кола.
  • #3
    22 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хората не искат да влагат много пари за кола с ДВГ. Повечето очакват до няколко години да навлязат електрички с по-достъпни цени и не искат да набиват много пари за нещо което след това може и да не могат да го продадат.
  • #2
    45 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То с тези надценки за екология какво очаквате, да вадим 60к за умрел голф?
  • #1
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Колю Курудръвчеф ( преди 2 години )
    ОТИДЕЕЕ КОНЯ У РЯКАТААА!!!???