IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15 000 долара стартов бонус, ако станете шофьор на камион

Недостигът на тираджии достигна 52 000 души във Великобритания и 45 000 - в Германия

Недостигът на товарни шофьори става все по-остър и от двете страни на океана. В САЩ компании вече предлагат по 15 000 долара безусловен стартов бонус на новите шофьори. Великобритания временно разреши на тираджиите да карат по 10 вместо по 9 часа на денонощие, за да се справи с нарастващия проблем с доставките за магазините.
  
    
шофьор на камион
  
  
Базираната в американския щат Мериленд Cowan Systems гарантира 15 000 долара бонус на всеки, който подпише с нея договор като шофьор на камион. Това е на практика една трета от средната годишна заплата на товарен шофьор в Америка, която е 47 130 долара. Компанията има 1700 служители, но в последно време среща все по-големи затруднения да попълни бройките. 15 000 долара е минималният възможен бонус, като някои от новите шофьори могат да получат до 20 000 долара, уверяват от Cowen. При това, за разлика от предишни подобни схеми, бонусът не се изплаща на малки части в течение на години. Вместо това половината се брои на шофьорите още през първите шест месеца на работа, а остътъкът - най-късно до 18-ия месец.


шофьор на камион
Данни: FT


Дори и подобни оферти обаче не успяват да привлекат нови хора за индустрията, в която по изчисления на браншовата организация BLS в момента недостигат около 60 000 шофьори. Сходно е положението и в Европа. Още през 2019 един доклад констатира, че във Великобритания недостигът на шофьори е 52 000 души, в Германия - 45 000. При това докладът прогнозира, че недостигът ще расте с по 28 000 шофьори на година. Положението може само да се влоши след "реформите" в транспортния сектор, наложени от ЕС под натиска на френския президент Еманюел Макрон уж за запазване на работните места на шофьорите от Западна Европа.

Средната възраст на шофьорите на камиони нараства постоянно, просто защото младите кандидати за тази професия са все по-малко. По сметки на германския синдикат DSLV две трети от сегашните шофьори ще се пенсионират в близките 15 години. Защо обаче интересът към професията се стопи толкова напоследък?


шофьор на камион
Средната възраст на шофьорите постоянно расте, а две трети от тях ще се пенсионират в следващите 15 години. Дали дотогава автономното управление ще е напреднало достатъчно, за да компенсира?
  
  
Анализаторите цитират най-често две причини. Едната е в напредъка на автономното управление: повечето младежи днес са убедени, че в обозримо бъдеще камионите ще могат да се управляват сами, и че професията на шофьора няма перспективи. Другата е изоставащото възнаграждение. Някога шофьорите на камиони печелеха значително повече от другите работници с ниска квалификация. Както пояснява The Financial Times, през 2010 доходите на един шофьор на камион във Великобритания са били с 51% над тези на касиер в супермаркет. Но през 2020 разликата е вече само 27% - според мнозина недостатъчна да компенсира по-тежкия труд и продължителните отсъствия от кщи на шофьорите.

 

0 от 500
  • #14
    43 rate up comment 1 rate down comment
    неправилно ( преди 2 години )
    Всички знаят как става...със заплати не с бонуси.
  • #13
    87 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Шофьорите на камиони, особено международните, с тежък труд си вадят хляба и аз шапка им свалям. А който се подиграва, е комплексар
  • #12
    79 rate up comment 8 rate down comment
    Ангел ( преди 2 години )
    Ама ако несме ние след 7 дена няма да има нищо нито във магазините нито никаде и ще виете като гладни кучета аха
  • #11
    22 rate up comment 26 rate down comment
    Ббббббн ( преди 2 години )
    80%от шофьорите, бас държа че не мога мина психотеста! Щото така е измислен че да плащаш знаете как!
  • #10
    94 rate up comment 4 rate down comment
    Dinoas ( преди 2 години )
    Понеже прочетох един умник да каже че ние шофьорите сме неуки едва ли не.... Та баце само да те открехна лекичко че имам средно техническо образование, мога да ремонтирам всякакъв вид машини, но поради нископлатени професии реших да стана шофьор. Ти понеже си голям спец, що не вземеш да се метнеш в един Тир и да повъртиш геврека та да видиш какво е... Как се изкарва книжка за камион, Тир и след което трябва да идеш да си извадиш и всички належащи документи като - сертификат за квалификация и пр.
  • #9
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Продължаваменапред ( преди 2 години )
    А дали важи правилото за далтонисти, както тук? Много ми се кара камион ама видиш ли изкарват ме сляп, нишо че имам повечето други категории, камион и афтабус не може - *** баце
  • #8
    32 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Vie kato neznaete kak sa nestata zasto komentirate. Kachete se na kamion i togava davaite komentar za nesto koeto ne ste i sanuvali.
  • #7
    23 rate up comment 2 rate down comment
    zalsaka_1 ( преди 2 години )
    И едновременно с това те карат да работиш по две смяни, поради липса на шофьори???
  • #6
    32 rate up comment 5 rate down comment
    zalsaka_1 ( преди 2 години )
    Как да работя ката шофьор, като се поболях от шофиране на технически неизправни автобуси и камиони?
  • #5
    54 rate up comment 4 rate down comment
    Шофьор с висше образ ( преди 2 години )
    Ами стани шофьор като става всеки. Повечето не можете имената да си напишете.