IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Откраднатият през 90-те години Aston Martin на Джеймс Бонд е намерен

Частен детектив успя да открие следите на уникалния DB5 в Близкия Изток

През лятото на 2020 година Aston Martin сглоби първия от общо 25 екземпляр от реплика на DB5, копираща сребристото купе, управлявано от Джеймс Бонд във фирма "Голдфингър" от 1964 година. Оригиналните машини са четири, като по време на снимките са използвани само две.


Aston Martin DB5


Едната от тях, която е оборудвана с катапултиращи седалки и остриета в колелата, беше открадната през 1997 година и досега нейната съдба беше неизвестна. Специалистът по откриване на произведени на изкуствата Кристофър Маранело обаче е сигурен, че е успял да открие този автомобил.

Преди 3 години Маранело, изпълнителен директор на компанията The Art Recovery International, се обръща към обществото на колекционерите с молба да му помогнат в откриването на откраднатия Aston Martin. Той се интересува от един важен детайл - снимка, на която е показан номера на шасито DP/216/1. Именно тя потвърждава, че в основата на машината на Джеймс Бонд е прототипът DB5. Малко след това анонимен източник съобщава, че купето не е унищожено с цел застрахователна измама, както се предполагаше досега, а се намира в частна колекция в Близкия Изток.


Aston Martin DB5


Маранело се интересува най-вече от Дубай, Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн. Той не разкрива кой от местните колекционери е направил снимка на автомобила и къде точно е колата, за да не попречи на разследването. Детективът обаче е сигурен, че автомобилът е в една от тези държави и очаква, че собственикът ще се свърже с него, за да направи официално изявление.

Купето DB5 c шаси DP/216/1 е единственото, оборудвано с целия набор от шпионски джаджи, които се виждат в "Голдфингър". То е много тежко и затова в сцените с преследвания е използван другия автомобил - с шаси DB5/1486/R. След края на снимките колата е върната на Aston Martin, където е възстановена напълно и продадена през 1968 година като обикновен DB5. Заради участието във филма машината е по-скъпа и през 1986 година тя е купена от американския предприемач и филантроп Антъни Пулезе, който плаща 275 000 долара.


Aston Martin DB5


През лятото на 1997 година автомобилът е открадна от хангар на летището в Бока Ратън, като престъпниците изключват сигнализацията, чупят ключалките и качват DB5 на евакуатор, с който го откарват до товарен самолет. Застрахователите провеждат разследване, което не открива следи от измама и Пулезе получава 4,2 млн. долара от застраховка. Сега колата струва поне 25 млн. долара, категорични са експерти.

Снимки: Motor


0 от 500