IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Перфектен McLaren F1 е най-скъпата кола за 2021 година

Машината с пробег 387 км беше продадена за близо 21 млн. долара

McLaren F1 е най-важната суперкола от 90-те години на миналия век и продажбата на една от общо 106-те произведени бройки от модела си е истинско събитие. За автомобила бяха платени 20 465 000 долара, което го прави най-скъпа кола за 2021 година.


McLaren F1


Прогнозите бяха, че машината ще бъде продадена за около 15 млн. долара, което също е сериозна сума. Този екземпляр е в перфектно състояние, тъй като е изминал едва 287 км. Той беше изложен на търг от Gooding and Company по време на изложението в Пебъл Бийч (Калифорния). Първият собственик на колата е бил японец, а вторият - американец.

Автомобилът е с шасито 029, което го прави 25-ия поред произведен екземпляр (първите 4 са тестови прототипи и експонати). Каросерията е в цвят Creighton Brown, а в салона има комбинация светлокафява и тъмнокафява кожа. Машината е оборудвана с всички аксесоари, които са се предлагали за модела, в това число оригинален багажник, който се побира в панел отстрани на тялото.


McLaren F1


В оборудването са и редките часовници TAG Heuer и комплект от инструменти от титаниев цвят в златист цвят. Има и сандък с инструменти FACOM с нарязана пяна, предлагащ място за всяко парче. Дори гумите са оригинали - Goodyear Eagle F1

Под капака на суперколата, която е направена от екзотичните да времето си материали както въглеродни нишки, кевлар, титан и златно фолио, е поставен 6,1-литров V12 на BMW, който развива 618 к.с. и се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. Максималната скорост е 387 км/ч.

Още снимки на уникалната суперкола - вижте в галерията:


Снимки: Gooding and Company

0 от 500