IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Европа вече се продава електрически... УАЗ

Първият електромобил с истинско 4х4 започва от 39 900 евро

Добрите стари офроуд машини изглеждат сред най-застрашените от тенденцията към електрификация. Но всъщност електрическото задвижване не значи отказ от истинското 4х4 - и доказателството идва от доста неочаквано място. Първият високопроходим електромобил вече се предлага официално в Европейския съюз, и той е... УАЗ.
  
  
MWM Spartan, електрически УАЗ
Представете си израженията на собствениците на Tesla, ако паркирате до тях на зарядната станция с... това
   
   
Всъщност става дума не за оригиналната руска машина, а за чешката й версия, модифицирана от компанията MWM в град Штеновице и прекръстена от "Hunter" на "Spartan".

Чехите са заменили оригиналния руски бензинов двигател с електромотор, което повишава мощността от 135 на 160 конски сили. Максималният въртящ момент е 600 Нютонметра, а захранването идва от блок литиево-йонни батерии, който може да е с капацитет между 55 и 90 киловатчаса. В зависимост от избора на батерия пробегът с едно зареждане е между 250 и 400 километра.
 
  
MWM Spartan, електрически УАЗ
    
    
От чешката компания обясняват, че неслучайно са избрали УАЗ Хънтър за основа на продукта си - според тях руският всъдеход е прост, евтин, ремонтопригоден и освен това предлага истинска старомодна система 4х4, вместо модерните електронни вариации на тема AWD.

За съжаление модификацията се е отразила на цената - докато в Русия оригиналният Хънтър започва от 10 300 евро, електрическият MWM Spartan се предлага от 39 990 евро. За сметка на това е напълно сертифициран за употреба в ЕС и във Великобритания. Компанията го предлага и с ляв, и с десен волан. Между другото MWM прави и други доработки на Хънтър - едната е с обикновен бензинов двигател, а другата - с фабрична газова уредба (за пропан-бутан).
    
   
Още снимки на електрическия MWM Spartan вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500