IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Нидерландия окуражават шофьори да карат… по-бързо

Не става въпрос за налудничава приумица, а за решение на проблем

Обикновено, полицейските органи почти винаги са на лов за превишена скорост. По пътищата е пълно с явни и скрити радари и камери, които зорко следят да не карате по-бързо отколкото позволяват пътните знаци. Често има кампании, окуражаващи водачите да спазват пътните знаци и да не карат с превишена скорост. Е, в Нидерландия се случва точно обратното. Може да звучи невероятно, но е факт.


Радар за скорост


Нова кампания насърчава водачите да карат… по-бързо. Това, обаче, не се отнася за цялата държава, а по-конкретно за едно шосе – пътят N34 който пресича региона Дренте, в североизточната част на страната. Там, ограничението е 100 км/ч, но водачите го игнорират и обикновено шофират с не повече от 50 – 60 км/ч.

Защо това е проблем? Ситуацията на този път се счита за опасна, тъй като има водачи, каращи с максимално разрешената скорост и те често изпреварват „влачещите се”. Разликата в скоростта между бързите и бавните возила е прекалено голяма и трудно могат да се вземат критични решения в последния момент. Което може да доведе (и е водило) до опасни инциденти. В допълнение, има и проблем с автомобили, които навлизат в шосето прекалено бавно и са причина за внезапни намалявания и спирания.

За да се решат такива проблеми, би било по-лесно да се намали ограничението на скоростта, но нидерландските власти се противопоставят на тази идея. Според институциите „по-ниската скорост не е подходяща за характера на пътя”.

Затова в социалните медии  и на място тръгва кампания, която да окуражава водачите да „дават газ”. И ще има разположени повече полицейски патрули, които би трябвало да респектират водачите да ускоряват. Макар че обикновено става точно обратното…

 

0 от 500
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И аз повече от 100 не вдигам, ама 100 мили.
  • #6
    12 rate up comment 60 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А повече от 100км не вдигам. Извънградско където има възможност си карам на 5-та скорост с 90км/ч. установил съм че така е най безопасно, постига се най добра икономия на гориво и не се тормози излишно колата. По магистралата най обичам да се настаня зад някой голям камион и разхода ми пада наполовина. Карал съм из западна Европа и по аутобаните в Германия и винаги е било неприятно преживяване. Постоянен стрес, трафикът те принуждава да караш със 140-150 и нагоре.
  • #5
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Претоплена манджа. Още преди 35 години унгарците разрешиха в Будапеща да се кара с 80 и повече км в час. Полицаите там с характерното движение за " увеличи скоростта" приканваха шофьорите да карат по-бързо.
  • #4
    6 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    свидетелство за правоуправление само ако можеш да караш с 250+ и нещата си идват на мястото
  • #3
    70 rate up comment 5 rate down comment
    Цацар Гешев ( преди 2 години )
    100 км/ч по магистралата не са проблем, проблем са тези които се движат със 70. Още по-голям проблем са некадърниците които се включват в движението без да ускорят, за да се изравнят с потока, а карат колкото да не заспят и набират нужната скорост за един час. Опасни са и тези, които карат като зомбита, а когато дойде права и е удобно да се изпревари, ускоряват и не ти дават да ги минеш. Това е манталитета на селтака (не селянина) комплексар.
  • #2
    30 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #1 - Ти карал ли си някога в Холандия, да видиш за каква толерантност на пътя иде реч? А виждал ли си им пътищата? И още, никой не ти *** или пресветка с фарове. И на местатата, къде в магистралата се включват други пътища, винаги се пропускат влизащите, като тези, които се намират на магостралата, правят място на влизащите.Тук, да караш с повче от 120 по Тракия и Гемус, е равносилно на самоубийство
  • #1
    24 rate up comment 32 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че то и у нас маса народ считат за нормално да джиткат по магистралата със 100, 110км./час,, ама то не е нормално, даже си опасен!!