IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi показа с какво ще участва в „Дакар 2022“

Всъдеходът RS Q E-Tron използва двигател с вътрешно горене за увеличение на пробега

Само преди дни спортното подразделение на Audi представи болида си R8 LMS GT3 Evo II, а сега идва ред на още една състезателна машина. Тя се казва RS Q E-Tron и е предназначена за участие в рали „Дакар 2022“. Именно заради пустинното състезание Audi се отказа от участие във Формула Е.


Audi RS Q E-Tron


Освен, че изглежда впечатляващо, автомобилът разполага и със забележителен задвижващ агрегат. Той се състои от два електромотора – по един на всяка ос, които са взаимствани от модела Audi e-tron. В случая обаче те работят в комбинация с бензинов двигател TFSI, взаимстван от шампионата на Германия за туристически автомобили (DTM).

По-интересното в случая е, че бензиновият мотор е част от системата за преобразуване на енергията, нужна за зареждане на батерията по време на движение. Така двигателят с вътрешно горене служи като удължител на обхвата и работи в диапазон от 4500 до 6000 об/мин.


Audi RS Q E-Tron


Преобразователят на енергия съдържа и трети двигател-генератор (MGU) за презареждане на батерията, докато RS Q E-Tron е подложен на сериозни натоварвания. В задвижващата система е включена и батерия с капацитет 50 кВт/ч, както и система за възстановяване на енергията при спирана. Общата мощност на агрегата е 670 к.с., а целият автомобил тежи под 2000 кг, както е според регламента на рали „Дакар“.

От Audi допълниха, че първите тестове на готовия вече RS Q E-Tron са проведени по-рано този месец, а сега предстои автомобилът да бъде подложен на още по-сериозни натоварвания. В края на годината машината ще участва в състезания по крос-кънтри, които ще бъдат генерална репетиция за „Дакар 2022“.

Още снимки на всъдехода - вижте в галерията:

Снимки: Audi Sport

0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    sam ( преди 2 години )
    страхотно чудовище... това ако го пуснат на поточната линия на Мъскито пикапа ще изчезне в забвение.
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Баси! След толкова години Ауди най-после успя да създаде кола, която не прилича на Ауди, но едва ли ще върви без 2 кв.м. радиаторна решетка и фалшив алспух.