IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alpine възражда митичното Renault 5 Turbo

То ще е по-бързо и с поне 65 коня отгоре - само че, разбира се, няма да има никакво турбо

Френската група Renault не само ще възроди популярния през 70-те и 80-те модел 5, но и ще върне на бял свят най-митичната му версия - Renault 5 Turbo. Това потвърди вицепрезидентът по развойната дейност Жил Льо Борнье пред Auto Express.
                 
     
Alpine Renault 5
Така ще изглежда бъдещият електрически хот-хеч на Alpine според рендъра на Avarvarii за Auto Express
   
    
Бъдещата "хот хеч" версия ще се прави под бранда Alpine. Разбира се, тя няма да е Turbo в буквалния смисъл, защото ще е с изцяло електрическо задвижване. Но според създателите й като динамика ще е напълно достойна за легендарния си предшественик.

Оригиналното Renault 5 Turbo, представено през 1980 година, разполагаше с 1.4-литров мотор с принудително пълнене и развиваше 160 конски сили максимална мощност. Бъдещото Alpine R5 ще разполага с цели 215 конски сили от предно разположения си електромотор, и вероятно ще е способно на 0-100 км/ч за около 6 секунди. На оригиналното от 80-те му трябваха 7.2 секунди.
  
  
Alpine Renault 5
  
    
Разбира се, отсега изглежда сигурно, че електрическото R5 ще е осезаемо по-тежко от предшественика си, който бе едва 1077 килограма. Агрегатът в електрическия хот хеч ще е същият като в бъдещото Mеgane E-Tech Electric. Той ще остане монтиран отпред, а отзад ще има "голяма изненада" по думите на Ле Борнье.
 
  
Renault 5 Turbo
Оригиналното Renault 5 Turbo бе един от най-забавните автомобили на 80-те години
  
    
"Искаме да включим векторно разпределение на въртящия момент, да осигурим наистина смайващо управление и динамика - както очаквате от един Alpine", добави Льо Борнье.

Батерията вероятно ще е 52 киловатчаса, с обхват над 320 километра с едно зареждане. Окачването ще е с макферсони отпред и многозвенно отзад.


0 от 500