IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault потвърди възраждането на легендарен модел

Хечбекът 4 ще се превърне в електрически кросоувър в ретро-стил

Френският производител Renault разкри подробности за предстоящата електрификация на автомобилите, която има за цел през 2025 година марката да разполага най-екологичната моделна гама в Европа. Планът носи името Renault eWays ElectroPop, като беше представен от изпълнителния директор на групата Renault – Лука де Мео.


Renault eWays ElectroPop


Основна роля в стратегията ще изиграе възраждането на легендарния модел Renault 4. Автомобил с това име се произвеждаше от Renault през периода 1961-1992 година, като от него бяха продадени над 8 млн. бройки. Сега той ще се прероди в електрически кросоувър в ретро-стил. Проектът е известен като „4ever”  и първо ще бъде представен като концепция.

Подробности за електромобила не бяха разкрити, но се знае, че той ще бъде изграден на платформата CMF-BEV на Renault, създадена специално за превозни средства на ток. Пробегът с едно зареждане на батериите ще бъде около 400 км, а премиерата на модела ще се състои през 2024 или 2025 година.


Renault eWays ElectroPop


Използването на тази платформа в комбинация с новите батерии, върху които работи френската компания, ще позволи намаляване на разходите по разработка и производство на модела с 30% в сравнение с тези на Renault Zoe. Този модел не влиза в плановете на компанията и ще бъде спрян през 2024 година.

В Renault вече говорят открито и за други две нови електрически превозни средства, чиято премиера предстои. Първо ще излезе Renault Mégane E-Tech Electric, което ще бъде последвано от Renault 5 E-Tech. Второто ще има за цел да се наложи в много оспорвания B-сегмент в Еропа. Сред основните предимства на възроденото Renault 5 ще бъде и достъпната му цена от 20 000 евро.


Renault eWays ElectroPop

Снимки: Renault

0 от 500