IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche привика в сервиза всички 43 000 произведени Taycan

Първият електромобил на марката се нуждае от спешна смяна на софтуера

Грешка в софтуера принуди Porsche да изтегли в сервизите си 43 000 бройки от първия си електромобил Taycan. Това е почти целия тираж на модела, тъй като акцията ще засегне всички машини, произведени до юни 2021 година. Сред тях са както седаните Taycan, така и комбитата Taycan Cross Turismo.


Porsche Taycan


Причината за глобалната кампания на германския производител е грешка в програмното обезпечение, която задейства авариен алгоритъм и той изключва електромотора. От Porsche обявиха, че грешката се появява много рядко и затова нейното откриване и отстраняване е отнема доста време.

Според компанията, засегнати са само 0,3% от произведените бройки от модела, което прави 130 автомобила. За да се застраховат обаче, в Porsche ще сменят софтуера на всички произведени електрически коли, още повече, че вече са установени редица случаи, при които задвижващата система отказва по време на движение. При 6 от от тях електромобилът е отказвал да се рестартира и се е наложило да бъде закаран до сервизите със специален транспорт.

От Porsche обяснява, че грешката може да бъде отстранена само чрез актуализация на софтуера, но това няма как да стане от разстояние и собствениците на всички произведени Taycan ще трябва да посетят дилъра. Инсталирането на новия софтуер ще отнеме по-малко от час и е напълно безплатно.

За две години производство на Porsche Taycan, това е първата мащабна сервизна акция. По-рано няколко бройки от модела бяха изтеглени в сервизите заради проблеми, които не са свързани с електрониката и не са широко разпространени.

Снимки: Porsche

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    JDM fan ( преди 2 години )
    От тази статия се разбира че германците са на около 50-60 години след американците и на общо толкова преди японците.... Това е истината
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    "Грешка в софтуера принуди Porsche да изтегли в сервизите си 43 000 бройки от първия си електромобил Taycan."Корекция на софтуера при теслите стават без да посещавваш сервиза, ама за целта трябва да имаш имаш софтуерни инженери , а не само инженери:))))
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Рено ентусиаст ( преди 2 години )
    Само дету Тесла бият по всички характеристики немските ел. возила и също така са едно 20 години минимум пред тях като техналогии.
  • #5
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Всъщност няма нищо спешно и вероятно собствениците ще посетят сервиза при редовната инспекция, когато ще бъде ъпдейтван и софтуера. Междувременно Тесла привиква близо 300 хил автомобила. Разликата е, че Порше правят акцията доброволно "За да се застраховат" докато престъпника Мъск прави акции само след принудителни разпоредби от властите...
  • #4
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    германците технологично са едно 50 години след англосаксонците(включвам Англия и Сащ)
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Те ще влязат ама раничко изкараха модела а ВАГ имаха проблем със софтуера по това време. Сега вече при ВАГ могат да се ъпдейтват от въздуха, както и да си отключваш екстри като ги закупуваш или ползваш временно плащайки определена такса, предполагам, че при фейслифт на Тайкан, вече ще внедрят софтуера на ВАГ и няма да има нужда да се ходи до сервиза за някакъв ъпдейт.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Фиат-а ми още никой не го е привиквал в сервиз :D
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Азис ( преди 2 години )
    Май е време да влезнат в 21 век с "Over the Air Updates"?