IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Летящ автомобил извърши първия междуградски полет в историята

Само за 2 минути AirCar се превръща от самолет в спортна кола (ВИДЕО)

Автомобилът-самолет AirCar извърши полет между словашките летища Нитра и Братислава, който продължи 35 минути. След кацането машината се трансформира в спортна кола и продължи по улиците на града, а зад волана му беше неговият създател Стефан Клайн.


AirCar


AirCar се превръща от автомобил в самолет за 2 минути и 15 секунди, като се нуждае от малка писта за излизате и може да води двама човека на борда си. На земята опашката на машината се превръща в гигантско подобие на антикрило, а стандартните крила се вертикално и се отпускат встрани от каросерията.

Клайн е оборудвал своето изобретение с 1,6-литров двигател BMW, развиващ 160 к.с. Теглото на автомобила-самолет е 1200 кг, като в оборудването влизат и два парашута. Машината вече има над 40 часа изпитателни полети, по време на които е извършвала остри завои, както и други маневри за устойчивост и маневреност.



„Този полет открива нова ера на превозните средства, работещи в два режима и връща на хората тази свобода, която имаха при появата на първите автомобили. С тази машина научната фантастика се превръща в реалност“, коментира изобретателят Стефан Клайн.

Първият прототип - AirCar Prototype 1, може да се издига на височина от 2,5 км и да поддържа скорост от 190 км/ч. В компанията предвиждат втората машина да получи мотор с 300 к.с. и свалящо се витла (при първата то е фиксирано). Тогава скоростта ще бъде увеличена до 300 км, а дължината на полета ще достигне 1000 км.

Още снимки на летящия автомобили - вижте в галерията:


Снимки и видео: Klein Vision

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Некакъв ( преди 2 години )
    Като за начало е много добре.
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Pone na obiknove pit moli se kara ili
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Супер е. Браво, добре че има такива хора!
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Текста под първата снимка, "...малка писта за излизате и може да води двама човека...", "...стандартните крила се вертикално...".Оправете го и четете, какво пишете, преди да го публикувате! Един куп грешки в две изречения. Забележително!
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е те такова животно нема!
  • #3
    27 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много сме критични за народ изобретил чушкопека.
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По принцип идеята за летяща кола е страхотна, но не и по начина по-който е направена тази, това бе мечтата преди 20-30г. имитация на самолет, ама къде да търсиш писта всеки път? В днешно време по-реално изглежда кола, която да излита вертикално от всякакви места, от типа дрон. Излиташ от вас и кацаш направо върху дестинацията. електрическа, няма вредни емисии.. абе ако ще се прави нещо трябва да е в тази посоко, тия остарели мечти за самолет кола, не вървят вече.
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Веско ( преди 2 години )
    Добре изглежда. Само нещо за Екостандартите се притеснявам ;)