IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Японска кола полетя с човек на борда

Засега прототипът се вдига във въздуха на няколко метра за най-много 10 минути

Младата японска компания SkyDrive проведе първите публични тестове на пилотирания автомобил SD-03. Полетът се осъществи на полигона на Toyota. Едноместният прототип летя 4 минути, като след това увеличи постижението си на 10. Компанията твърди, че това е най-компактният електрически апарат за вертикално излитане и кацане в света.


SD-03 - летящ автомобил


На земята прототипът заема място за паркиране колкото за две коли. Висок е два метра, широк четири и със същата дължина. Задвижването се осъществява от осем електромотора и летящият автомобил може да се приземи успешно на земята, дори ако един от тях се повреди. Максималната скорост на SD-03 сега е само няколко мили в час.



SkyDrive планира допълнително да подобри технологията си и до края на 2020 г. да получи разрешение за полети извън тестовата площадка. Според шеф на компанията Томохиро Фукудзава SkyDrive се стреми да направи летящите автомобили удобно и достъпно транспортно средство. Той отбелязва, че в света има над 100 проекта за създаване на подобни коли, но само малцина са успели да вдигнат устройството във въздуха с човек на борда.

Още снимки на модела - в галерията:

Фукудзава е уверен, че ако продължителността на полета може да бъде увеличена до 30 минути, а максималната скорост до 60 км/ч, тогава ще започне търсенето на такава техника. Ако могат да летят в автоматичен режим, тогава на хората няма да им се налага да стоят в задръствания, да използват хеликоптери и да наемат пилоти, посочва Фукудзава. SkyDrive смята да направи пълноценен двуместен сериен летящ автомобил до 2023 година.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Витош Търпоманов ( преди 3 години )
    Японците са правили и правят изумителни иновации.Интелигентна нация.Успех!
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Warwicksz ( преди 3 години )
    Не четеш ли бе тп от ел мотори се задвижва.Само не мое се разбЕре с тия кекави батерии които нормална кола едва задвижват колко ще лети това и като ти свършат батериите как ще се пада от високо.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е и и на какво гориво е и колко замърсява.Летящите коли са ясни от 50-те години на миналият век.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пак изостават джапанките, ние отдавна сме открили летящите коли и ги използваве в ежедневието, проблем ни е преземяването , щот пусто задно на тез 316-ки като набримчиш със 160-180 градско с изключен контрол и трудно се удържа .
  • #3
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тоя яко го е треснала радиацията
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ??? ( преди 3 години )
    Само неможах да разбера от статията... как му се затварят вратите. Премиум или НЕпремиум? Важно ми е!
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Каква кола? Това си е ръчно управляем с дрон увеличен 10 пъти.