fallback

Mitsubishi се присъединява към бизнес-модела на Dacia

Японската компания готви електромобил за 18 000 долара

Mitsubishi ще последва примера на Dacia, с който са в един алианс и ще предложи достъпен електромобил. Той ще струва под 2 млн. йени (18 100 долара) и ще бъде най-евтиният модел на ток, предлаган на японския пазара.

В основата на електромобила е моделът Minicab MiEV, но той ще получи по-евтини батерии, които ще позволят намаляване на цената. Факт е, че в момента Mitsubishi предлага бензинов автомобил за около 15 000 долара, но идеята за направата на подобен електромобил е знак за нов бизнес-модел, който ще развие японският производител.

Партньорът в алианса Renault наскоро представи своята Dacia Spring, която струва 16 900 евро (20 300 долара), като я обяви за „най-достъпната електрическа кола в Европа“. Разбира се, по-ниската цена означава и по-ниска производителност – Spring изминава около 240 км с едно зареждане, докато моделът на Mitsubishi ще има пробег от едва 150 км.

Не бива обаче да се забравя, че не толкова отдавна автомобилните производители предлагаха подобни модели на много по-висока цена. Благодарение на различните държавни стимули колите на ток от ниските класове съвсем скоро ще се окажат по-евтини от моделите с бензинов двигател.

Според експерти, решението на Mitsubishi и на Dacia скоро ще бъде последвано и от други масови производителите. В Япония, Западна Европа и САЩ пазарът на електромобили все още е фокусиран предимно върху по-скъпи и качествени превозни средства, но пък в Китай много успешно се продава струващия едва 4000 долара HongGuang Mini EV.

Неговият производител се готви да започне да го предлага и на други пазари, като на някои от тях цената му ще бъде различна, но все още доста ниска. А това ще означава, че достъпните електромобили, макар и с малък пробег, ще имат доста добро бъдеще.

fallback
  • #7
    анонимен ( преди 2 години )
    те увредените колко по им смърди на пластмаси и изгорели газове толко по "медитират"!
  • #6
    Брадвата ( преди 2 години )
    Медитация в София по време на шофиране?! Трябва да си напълно безмозъчен деебил, за да успееш да го постигнеш
  • #5
    Което мине през рено ( преди 2 години )
    от него Митсубиши не става!
  • #4
    #1 ( преди 2 години )
    Първите 50 Дачии Спринг у нас вече са купени. Сега в жегите по кръстовищата е ад - всичкото неуДачия бучи и бълва на талази жега и смрад на евтина пластмаса... Рай за неудачниците!
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    По-интересно става, когато Дачия финализират сделката за придобиване на Шкода.
  • #2
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Мдам "удоволствието" да платиш 40 бона, за Dачия, която иначе струва 15 - безценно :D
  • #1
    Шофьор ( преди 2 години )
    Първите 50 Дачии Спринг у нас вече са купени. Сега в жегите по кръстовищата е ад - всичко бучи и бълва на талази жега и смрад. С едно такова работата става културна. Кара се с 3 пръста - 2 на ръката и палеца на десния крак. Карането градско става медитация.
fallback
Последни