IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с най-рядката Mazda с роторен двигател

Минибусът Parkway 26 е странна и неуспешна приумица на японците

Предполагаме, че всички сте пределно наясно, че роторния (ванкелов) двигател е изиграл доста голяма роля в историята на Mazda. Изобретението на германския инженер Феликс Ванкел, в по-окончателен вариант, се появява в началото 60-те години на миналия век. Японската компания, в търсене с какво да е по-различна от конкуренцията в родината си, възприема тази технология, купува лиценза и прави някои подобрения по агрегата.


Mazda Parkway 26


Използването на централна въртяща се част в цикъла на възпламеняване, означавало, че роторният двигател бил по-лек и по-мощен от агрегатите с цилиндри по онова време, което го правело подходящ за спортни коли. Но имало и обратна страна на медала: липса на мощност при по-ниски обороти и доста голям разход на гориво.

Ванкеловият двигател дебютира при модела Cosmo Sport на Mazda през 1967 година, като предлага мощност от 112 к.с. при 7000 об/мин, постигал максимална скорост от 185 км/ч и позволявал спринт на четвърт миля за 16,4 секунди. Накратко - печеливша концепция. Която се запазва чак до "пенсионирането" на RX-8 през 2021 година - около 45 години след началото.

Но, в използването на роторния двигател, Mazda прави и някои доста екстравагантни опити. Връщайки се към 70-те години на 20 век, виждаме как японците се чудели дали ванкелов агрегат би могъл да се използва в нещо по-голямо от спортна кола. Доста по-голямо, всъщност. И по-точно - минибус. Вижте историята на странния Parkway 26:

Запознайте се с най-рядката Mazda с роторен двигател (ГАЛЕРИЯ)

0 от 500