IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След 35 години пауза "Лада Нива" се завръща на рали "Дакар"

Швейцарски екипаж ще кара легендарния руски всъдеход в състезанието

"Лада Нива" (ВАЗ-2121) се завръща като участник в едно от най-известните автомобилни състезания - рали "Дакар", съобщава каналът Cross-Country Rally. Това ще се случи догодина, като ще бъде първото участие на руския всъдеход от 35 години насам.


Lada Niva


Руският автомобил е записан в новата категория Dakar Classic, създадена специално за автомобили, участвали в ралито преди 2000 година. С него ще се състезават швейцарците Марио Якобер и Сладан Митич, които ще представляват отбора с красноречиво име Racing Lada. Екипът е започнал работа по колата още през зимата, а само преди дни са се записали и на старта на "Дакар 2022".

В основата на автомобила на швейцарците е модификацията с 3 врати ВАЗ-2121, произведена през 1984 година. Машината е закупена в Новосибирск, където е била подготвена за участие в надпреварата. Пробегът на всъдехода при закупуването му е бил 82 000 км.


Lada Niva


Колата е била напълно разглобена и щателно прегледана, като някои износени детайли са заменени, а шасито е усилено в съответствие със спецификациите на руските машини от модела, които са участвали в рали "Париж-Дакар". Оригиналният 4-цилиндров двигател също е ремонтиран, а цветът и окраската на машината са избрани след конкурс. Така "Нива"-та е получил цветовата схема Rothmans, препраща към състезателното Porsche 956 от 80-те години на миналия век.

Работата по автомобила е завършена, като предстои да бъдат проведени тестове и настройки, което ще стане в Русия. След това машината заминава за Швейцария, където ще участва в няколко различни мероприятие. Самото рали "Дакар" ще се проведе през периода 2-14 януари 2022 година в Саудитска Арабия.


Lada Niva


"Лада Нива" участва в легендарното състезание още от неговото начало през 1979 година. Тогава зад волана на всъдехода е Жак Пош, който завършва трети. През 1987 година Джаки Икс и тимът му POCH Niva записват последното рали "Дакар" за руския автомобил.

Снимки: Instagram

0 от 500