IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо появата на Check Engine невинаги е повод за паника?

Понякога този плашещ сигнал на таблото се дължи на проблем с други агрегати

Внезапното светване на приборния панел на "Check Engine" (Провери двигателя) може да доведе шофьора до пристъп на паника и да го накара да пресмята, колко ще му струва сериозния ремонт на автомобила. Невинаги обаче това означава голяма опасност и тя може да бъде неутрализирана с малко усилия.


Check Engine


Понякога "Check Engine" светва, когато електрониката открива грешка в работата на двигателя, на автоматичната скоростна кутия или на системата за неутрализиране на отработените тазове и я запазва в своята памет. Проблемът може да бъде в обемния датчика за разход на въздуха или в датчика на ламбда-сондата, ако в нея, например, по някаква причина е попаднала вода. С течение на времето тя ще се изпари и грешката ще изчезне.

Check Engine може да се активира и при прегряване на електромагнитната муфа на кросоувъра. Понякога това се случва след дълго буксуване в калта, когато муфата просто не издържа. И тук "Провери двигателя" няма нищо общо.

Опитните механици твърдят, че "Check" често се активира заради неизправност в други агрегати, като в същото време няма проблем в самия мотор. Затова и шофьорът не бива да се паникьосва, а просто да спре и да остави автомобила да работи на празни обороти. По този начин муфата ще изстине и "Check Engine" просто ще изгасне.


Check Engine


Същото се отнася и при прегряване на вариаторната или роботизираната скоростна кутия. Течността в нея може да се нагрее при продължително движение с висока скорост или при дълго изкачване на стръмен хълм, тъй като трансмисията е подложена на сериозни натоварвания. В случая решението е същото - спиране и оставяне на агрегата да се охлади. Тук трябва да се отбележи, че лампата светва, преди течността в скоростната кутия да достигне критична температура и така електрониката предупреждава за опасност от реално прегряване.

Сигналната пиктограмата също така присветва при влизане на сажди в клапана за рециркулация на отработените газове (EGR). В този случаи поведението на автомобила не се променя по никакъв начин, като е достатъчно клапана да бъде демонтиран и почистен.

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз си взех на скоро БМВ 118i 2000кубика смених двигател и вчера го зех от сервиза и там се прибират и ми светна чека кажете ми какво да правя някаква съвет
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Мъглата ( преди 2 години )
    Вектра 1.9CDTI 150коня. Чека свети при задръстен със сажди ЕГР. След чистене на клапана гасне. Като се задръсти, светва отново.
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Абв ( преди 2 години )
    Карам вече трета година със светещ чек и няма никакви проблеми, и никой не знае от какво е
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Петко ( преди 2 години )
    Карам и рено канго 1.9д, как така ми свети чек енджина, като колата е с механична помпа?!
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Бул Гер ( преди 2 години )
    От личен опит . Тойота Аурис 2.0 дизел , светва чека при каране 140 на магистралата . Стягане в корема , теории за видове ремонти и цени. Прочитане на грешката , проблем с ЕГР . При новите дизели с главно градско , това е неминуемо. Демонтаж , (поне на конкретният модел е отпред отгоре на двигателя) , разглобяване ,изчистване ,монтаж , триeне на грешката . Проблема отстранен .
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Лелеле ( преди 2 години )
    Горката кола, щом няма нужда да се стряска водача!
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Banan ( преди 2 години )
    До тук добре, а сега избройте хилядите причини поради които трябва да изпаднете в ужасяваща паника когато видите че чека ви не угасва след "изсушаването" на двигателя.
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Браво, изчерпателна статия и без нужда да презареждам страницата 20 пъти