IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето го електрическия пикап на Ford - и е изненадващо евтин

В Америка F-150 Lightning с 426 коня и 4х4 ще струва точно колкото Renault Zoe в Европа

Най-продаваният пикап в света вече има изцяло електрическа версия - и тя е изненадващо евтина. Ford представи официално новия F-150 Lightning с два месеца предсрочно, за да съвпадне с голямата пресконференция на президента Джо Байдън по екологичната му политика.
 
  
Ford F-150 Lightning
  
  
Електрическата версия на пикапа разполага още в базовата си версия с 426 конски сили, със задвижване на четирите колела и с пробег от 370 километра с едно зареждане на батерията. Цената на въпросната базова версия е 39 974 долара - не чак толкова над цената на обикновения бензинов F-150. Това прави около 32 000 евро, което е цената у нас на средно оборудвано Renault Zoe, и доста под цената на електрическия Hyundai Kona например.

Lightning носи името на легендарна серия тунинговани F-150 от миналото. Той ще се предлага и във вариант с удължен пробег, който ще изминава 485 км с едно зареждане, и ще има максимална мощност от 563 коня - рекорд в историята на F-150. И двете версии имат чудовищен максимален въртящ момент - 1051 Нютонметра. Батерията може да отдава електричество обратно към мрежата, и може да захранва дома ви около три денонощия при евентуални проблеми с електроподаването.
  
  
Ford F-150 Lightning
 F-150 Lightning може да захранва къща с електричество в продължение на три денонощия, ако се наложи
    
  
Ускорението от 0 до 96 км/ч ще отнема едва 4.5 секунди при версията с удължен пробег, което я прави най-бързия пикап на пазара в момента, поне до дебюта на Tesla Cybertruck и GMC Hummer.

Клетките на батерията са монтирани под кабината и смъкват значително центъра на тежестта, а освен това Lightning има и значително усъвършенствано окачване в сравнение със стандартния F-150. За допълнителна безопасност батерията е в метален външен скелет, и има сложна система за течно охлаждане.

Теглителната сила е над 2.5 тона за стандартната кола и над 3.6 тона при покупка на специалния пакет за теглене. Товароносимостта е около тон. Теглото на самия автомобил с по-малката батерия е около 2300 кг.
 
  
Ford F-150 Lightning
  
  
Пикапът е станат по-луксозен и отвътре, с огромен 15.5-инчов тъчскрийн на мултимедията за по-високите нива. Асистентът BlueCruise позволява на шофьора да не държи волана, като отговаря за управлението, спирането и ускорението при движение на магистрала

Продажбите ще започват вероятно идната пролет, но Ford вече приема предварителни поръчки срещу депозит от 100 долара.


Още снимки на новия F-150 Lightning вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #11
    6 rate up comment 4 rate down comment
    до 10 ( преди 2 години )
    Първосигнални разсъждения. Ако имам ранчо на 60 мили от най-близката бензиностанция, това ли ще си взема или ще трамбовам 200 км за едното зареждане? Ако имам къща в дивото или на село, без автосервиз, бензиностанция и магазин за авточасти, това ли ще взема или някой трошляк да лежа под него? Сутрин ме чака зареден и хващам гората за дърва. А ако съм ловец, якия пикап на ток ли ще взема или миризлив тракащ, дизел да ме усещат от 20 км че идвам?
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Ти сериозно ли, или само от злоба, защото мразиш всичко американско? Да, със Zoe няма място за сравнение, но в лошия смисъл. Зое е една градска сапунерка, която може да бие този автомобил единствено по по-лесно намиране на място за паркиране и разход на електроенергия. От всички други страни, включително и 10-15 годишния дизайн на модерен *** на Dove, Зое-то е изключително губещ автомобил в това сравнение
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 9 ( преди 2 години )
    Ти защо пишеш глупости? Кога ф150 изобщо се е продавал в Европа? Коко явно е съкратено от кокошка
  • #8
    5 rate up comment 12 rate down comment
    JEEP ( преди 2 години )
    Тури му една лодка два тона да дърпа отзад, да видим колко ще му е пробега.
  • #7
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Коко ( преди 2 години )
    Защо пишете глупости като тука ще струва поне 100 хиляди лв
  • #6
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Рено ентусиаст ( преди 2 години )
    А в европа ще е много по скъп за да не може да конглокира немските таралясници
  • #5
    5 rate up comment 22 rate down comment
    yorval&BMGS! ( преди 2 години )
    Като се появи ултра-авангардният САЙБЪР-ТРАК тогава сите тия дрти измислени щатски вехтошарки ще да го изду*ът и то много ЯКО, щото тази извънземна машина ще е без конглокенция...А и съвсем наскоро този сайт на живо показа как тя го превъзхожда във вс.1 отношение!!! И това си е ФАКть - доказан наяве при прякото им сравнение, и както се казва - ИЛЪН руллс и съответно го отвява отвсякъде!!! м-ДА!!!
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    до 2 ( преди 2 години )
    И в Германия Zoe-то си струва 32000. Просто една трета от цената я плащат всички данъкоплатци.
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На това му слагаш вместо долари евро, добавяш му ДДС и получаваш оптимистична цена за Европа - 48 000 евро. Че то излиза без пари да си возиш дините.
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Уни ( преди 2 години )
    В Северна Америка колите са Евтини. Вчера гледах id 4 в Канада. Излиза под 50 хиляди канадски след всякакви такси.