IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia също сменя логото си

Ребрандирането на марката ще започне с новия всъдеход Bigster

Компанията Dacia става поредният производител, който сменя дизайна на логото си. Новият вариант ще бъде използван на бъдещите електрифицирани модели на румънската марка, сред които е всъдеходът Bigster.


Dacia logo


Промененото лого на Dacia се отлича с по-ъгловатия си шрифт, който е с по-малки размери от досега. Съвсем наскоро Kia представи аналогично ребрандиране, като замени закръгления шрифт на емблемата с по-отчетливи букви.

Промяната на логото е част от новия 5-годишен план на румънската марка, в съответствие с който компанията ще използва по-ефективен подход към проектирането и производството на своите автомобили. Това вече стартира с обединяването на марките Dacia и Lada в едно подразделение, което ще позволи използването на единен цикъл за разработка на нови модели.


Dacia logo


Първият от тях ще бъде голям всъдеход от сегмент С, който беше анонсиран с появата на концептуалния Bigster. Той ще се настани над Duster в гамата на марката и ще водещата фигура сред моделите на Dacia. Всъдеходът ще разчита на алтернативни източници на енергия и на хибридни двигатели, а заедно с него до 2025 година компанията ще пусне още 2 нови модела.

Концепцията Bigstar е изградена на гъвкавата платформа CMF-B на алианса Renault, чието използване ще позволи на бъдещите модели на Dacia и Lada - общо 11 на брой, да бъдат максимално унифицирани. Те ще отговарят и на новата стратегия на Renault, която предвижда ограничение на скоростта от 180 км/ч.


Dacia logo

Снимки: Dacia

0 от 500