IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разберем само по звука, че климатикът е пред разваляне?

Щракване при включването на системата често подсказва бъдещи проблеми

Звукът, идващ от под капака при включване на климатичната система в автомобила, може да подскаже на шофьора, че скоро му предстои сериозен ремонт. А понякога той е съпоставим като цена с основен ремонт на двигателя. И за да се избегнат подобни разходи, шофьорът трябва да бъде особено внимателен, категорични са експертите.


климатик


Те припомнят, че дори най-обикновеният климатик няма как да бъде ремонтиран на пътя или в домашния гараж. За това е нужен сервиз, квалифициран майстор и специално оборудване. А нова не е никак евтино, затова ремонтът не бива да се отлага, защото в противен случай похарчената за него сума ще бъде сериозна.

Свършил фреон

Това е един от най-често срещаните проблеми при климатика, като тя води до големи повреди. Работата е там, че фреонът изпълнява ролята на охлаждаща и смазваща течност в климатичната система. Тя се изпарява и когато в система се появи теч, фреонът веднага изчезва. В тези случаи изпод капака се появява гръмки и силни прещраквания, тъй като механизмът на системата е останал без смазка.

За да бъде намерено мястото на теча, климатикът се пълни със специална течност. Това се прави само в сервиз, тъй като тя не се продава свободно. След това течността се източва, течът се отстранява и се зарежда нов фреон. А това не е никак скъпо, тъй като самата процедура е сложна.

Счупен компресор

Излизането на компресора от строя не се съпровожда само от прещракване. В този случаи в салона просто не влиза хладен въздух, като това е една от най-неприятните повреди, тъй като ремонтът на компресора е скъп. Още по-сериозни като сума стават нещата, ако се наложи смяна на компресора, като смяната му зависи най-вече от марката и модела на автомобила (естествено, при по-скъпите коли разходите са по-високи).


климатик


Замърсяване на системата

С течение на времето всяка климатична система се покрива с мръсотия, която бавно, но сигурно уврежда агрегата и води до сериозен ремонт. Работата е там, че отпадъците пречат на нормалния топло-обмен и в крайна сметка компресорът прегрява. До това може да се стигне и ако вентилаторът на системата излезе от строя.

Към това може да се добави, че полените, прахта и пуха попадат върху изпарителя на климатика и стават развъдник на микроби. А това провокира у шофьора и пътниците различни алергични реакции и води до сериозни проблеми със здравето.

Обикновено климатикът започва да се запушва с мръсотии бавно, но повредата става бързо. В този случай, за да се отстрани проблема, трябва да се свали предния панел, да се почисти компресора и да се замени вентилатора (ако се налага). След това всичко се сглобява обратно, но както вече стана дума - това се прави от специалисти в сервиз. И струва скъпо.

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лъчезар ( преди 2 години )
    В крайна сметка сложната процедура скъпа ли е или е евтина? Може би "не е никак евтино"?"След това течността се източва, течът се отстранява и се зарежда нов фреон. А това не е никак скъпо, тъй като самата процедура е сложна."