fallback

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

При някои модели на френската група лимитът ще бъде още по-нисък

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.

Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Снимка: Renault

fallback
  • #11
    До долния ( преди 3 години )
    ...и като се събудиш в отделението за увредени от рено виждаш, че ръката ти пак е в ке*нефа!
  • #10
    анонимен ( преди 3 години )
    И колите които купувам не са нови, на 9-10 години, но поддържани в чужбина. Вие колко годишна кола имате. Масово хората покрай мен имат коли на 15-20 години, че и повече. Нито имате някакви екстри (то електрониката е опасна, че много се разваля), а аз съм глупав и затова им се кефя. Супер, че според вас РЕНО не е кола, така аз си ги купувам наполовина на цената на Вашите, които дори и мигачи нямат ( така сте още по големи гъзари).
  • #9
    анонимен ( преди 3 години )
    Много увредени хора има. Затова никога няма да се оправим. Плювате дадена марка, защото така сте чули. Карайте си дъртите кошници VW, Опел, бмв, ауди и другите "премиум" немски ***. Аз си карам пък рената, които ИМАМ, изпреварвам Ви навсякъде и по магистралите (вдигаш съм много пъти и над вашите 180), а през легналите полицаи докато Вие буквално спирате и ги пренасяте аз дори не натискам спирачка. Обикновено карам една кола 5-6 години и през това време не ми се налага да и правя предница!!
  • #8
    Ха ха ха! ( преди 3 години )
    Айде сега някой увреден, като долния, да "доказва", че велосипеда и колата трябва да се движат с еднаква макс скорост! То не че рено може повече. )))))))))))))))))
  • #7
    Факт! ( преди 3 години )
    Светът ще се оправи когато колата и колелото развиват еднаква скорост!
  • #6
    До коментар номер 6 ( преди 3 години )
    Не вярвам. Според мен единственото спасение за тях ще е да се вложи малко японско от страна на Нисан.
  • #5
    Car guy ( преди 3 години )
    Че то има ли рено, което да вдигне 180? Така написано от статията излиза, че ще ги ограничават, а реално ще ги засилват. Скоро може и да излезе коли от тях.
  • #4
    анонимен ( преди 3 години )
    Жена ми има сценик 1.5 дизел. 5 ск. и след 90 имаш чувството че ще му изхвръкне двигателя, така че те и сега са ограничени защото са ***.
  • #3
    Е ( преди 3 години )
    Те толкова си могат
  • #2
    Гошо ( преди 3 години )
    Че то има ли Рено, което да може повече от 180км/ч ?!?
fallback
Последни