fallback

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

При някои модели на френската група лимитът ще бъде още по-нисък

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.

Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Снимка: Renault

fallback
  • #21
    рено.БъГъ ( преди 3 години )
    Бързишкатъ да махати таа статиика-прувокациа! Реноту в нищо несъ ограничава - върх на връхувете, низина на низините! И Шекерлиата за наказание да пусни поне 2-3 статийки-рекламки за реното ели дачията. Инък ши затварями кранчету!!
  • #20
    Коч ( преди 3 години )
    Няма да се купя такава кола!
  • #19
    анонимен ( преди 3 години )
    Хахаха, баничарките вдигали 200!? И се събуди отвит и гащите мокри
  • #18
    край ( преди 3 години )
    И баничарките вече вдигат по 180 - 200. Това въобще не е подвиг. Подвиг е направиш коли с които хората да не се трепят - Волво го може.
  • #17
    До #16 ( преди 3 години )
    Просто си усетил първите признаци на увреждането от ползване на рено и навреме си се отървал! Някои обаче нямат тоя шанс ..
  • #16
    abc ( преди 3 години )
    Понеже не могат да направят елктричките да вървят с голяма скорост, да имат голям пробег с едно зареждане или пък цената им да е ниска и т.н. като на "обикновените" коли с ДВГ... И какво измислиха - ще направим тези с ДВГ скъпи, с ограничители на скоростта, излишно ускъпени с разни задължителни екстри налагани от ЕУ и т.н. Дори и резервоарите им умишлено се правят по-малки за да се вкара и усещането за "то и на кола с ДВГ трябва да се спира да се зарежда често".
  • #15
    Car guy ( преди 3 години )
    Карах веднъж рено. Повърнах. Реших, че е съвпадение и повторих. Пак повърнах. Лекаря ми каза да не си правя експерименти повече. От тогава не рискувам.
  • #14
    Чичо ви ( преди 3 години )
    А бе с Рено и пеш да ходиш пак ще се утрепеш!
  • #13
    А дали е така, кой к ( преди 3 години )
    Според този 33% от катастрофите са заради скорост над 180км/ч - така ли да го разбираме!?
  • #12
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако всички коли ги ограничат на 90км/ч тогава наистина ще има ефект и ще се намалят жертвите. Но при 180км/ч няма никакъв смисъл.
fallback
Последни