IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Seat ще предложи кросоувър на ток за 20 000 евро

Моделът с размерите на Arona ще излезе на пазара до 2025 година

Испанският производител Seat ще предложи компактен градски кросоувър с електрическо задвижване, който ще бъде изграден на модифицираната платформа MEB-Life. Тя ще бъде в основата и на моделите Volkswagen ID. 1 и ID. 2, съобщи президентът на компанията Уейн Грифитс.


Seat EV


Разработката на тази платформа е поверена именно на Seat, като има вариант, според който новият електромобил да бъде предлаган под марката Cupra. Според Грифитс, това ще зависи от цената на батериите при излизането на модела на пазара. Причината е, че Seat е насочен към масови и достъпни автомобили, докато Cupra е премиум-производител и съответно цените му са по-високи

"Идеята е да направим достъпен за масите малък електромобил, като работим по проекта с Volkswagen Group. Това е доста трудна задача, защото модел като Taycan, който е на висока цена, се създава лесно. Точно обратното е при достъпните модели на ток и затова предизвикателството е огромно", коментира шефът на Seat.


Cupra EV


Грифитс допълни, че идеята е новият модел да се предлага на стартовата цена от около 20 000 евро. На размери той ще бъде сравним със сегашните Seat Arona и Volkswagen T-Cross. А крайният срок за излизането му на пазара е 2025 година, като производството му ще се осъществява в завода на Seat в Маторел (Испания)

"Искаме да построим колата тук, в Испания. За да се случи това, се нуждаем от помощта на испанското правителство и на Европейската комисия, за да инвестираме в тази трансформация. Трансформацията на автомобилната индустрия ще бъде важна не само за изграждането на автомобили тук в Марторел, но и за останалия бизнес надолу по веригата", каза Грифитс.

Снимки: Seat

0 от 500