IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-красивият Jaguar празнува юбилей

Британците отбелязват събитието със специалната серия E-Type 60 Collection

Легендарният Jaguar E-Type, който дори Енцо Ферари нарича "най-красивия автомобил", отбелязва своята 60-а годишнината. Премиерата на модела се е състояла на 15 март 1961 година на автосалона в Женева. През тази година изложение няма да има, но в компанията Jaguar решиха да не пропускат тази толкова важна дата.


Jaguar E-Type 60 Collection


Още през декември британците обявиха, че ще предложат "празнична" версия на модела, а сега ясно, че за най-големите (съответно и добре финансово обезпечени) фенове на модела F-Type са подготвени 12 исторически машини.

Всъщност, това не са нови коли, а щателно реставрирани от подразделението Jaguar Classic оригинални автомобили. Те напълно отговарят на най-ранната спецификация от 1961 година, като повтарят екземплярите, представени на автосалона в Женева. Половината са купета, а другата - роудстъри. Шест машини - само купета, са боядисани в сиво и имат черен кожен салон, докато роудстърите са със зелена каросерия и салон в същия цвят.


Jaguar E-Type 60 Collection


На централния тунел на всеки юбилеен екземпляр е поставен метална пластина, върху която е гравиран маршрута от Ковънтри до Женева (от завода на Jaguar до автосалона). Има и цитати на основателя на компанията - сър Уилям Лайънс, като сред тях е легендарната фраза "I thought you’d never get here" (Мислех, че никога няма да стигнеш). Това казва Лайънс на шофьора, докарал купето в Женева преди 60 години.

Не се е минало е без отпратки към съвремието. Всички 12 коли имат специални емблеми, медийна система Jaguar Classic Infotainment System в класически стил (с миниатюрен екран, навигация и връзка Bluetooth) и бутон на клаксона от 24-каратово злато.


Jaguar E-Type 60 Collection


Има и технически доработки. Редовият 6-цилиндров двигател 3.8 с мощност 269 к.с. на всяка от колите е реставриран, като е запазил системата си с три карбуратора. Добавена е електронна система за стартиране, подобрено охлаждане със съвременен радиатор и нова изпускателна система. Вместо оригиналната 4-степенна скоростна кутия е поставена 5-степенна, която е много подходяща за ежедневно ползване.

Купета и кабриолетите от юбилейната серии Jaguar E-Type 60 Collection ще се продават по двойки. Цената не е обявена, но колите, възстановени от подразделението Jaguar Classic обикновено струват от около 320 000 лири. Това значи, че двете машини накуп ще се продават за не по-малко от 650 000 лири.


Още снимки на юбилейните автомобили от серията - вижте в галерията:


Снимки: Jaguar

0 от 500