IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi и Porsche работят над нова платформа за електромобили

Първите модели на нея ще бъдат Q5 E-tron и версия на Macan само на ток

Компаниите Audi и Porsche разработват съвместно нова архитектура за електрически модели Premium Platform Electric (PPE), като тя ще дебютира на кросоувъра Audi Q5 E-tron, съобщава британското издание Autocar.


Audi Q5 e-tron


Прототип на електрическия SUV беше заснет по време на изпитания, като се очаква премиерата на серийния модел да се състои в началото на 2022 година. Новият модел на Audi ще се разположи между Q4 E-tron, който използва платформата MEB на VW Group, и флагмана E-tron, в чиято основа е модернизирана версия на шасито MLB.

На новата платформа ще бъде изградена е електрическата версия на Porsche Macan, която технически ще повтаря Audi Q5 E-tron. Твърде вероятно е новият кросоувър на ток на Porsche да бъде показан дори преди този на Audi.

Платформата PPE е базирана на архитектурата J1, използвана на моделите Taycan и E-tron GT. Тя е така проектирана, че да може да служи за основа както на луксозни седани, така и кросоувъри и SUV.


Audi Q5 e-tron


Porsche вече потвърди, че сегашният Macan с двигател с вътрешно горене първоначално ще остане в продажба заедно с изцяло новия електрически модел. Очаква се, че и Audi ще продължи да продава настоящото Q5 заедно с бъдещата версия E-tron. Най-вероятно обаче това ще бъде последното поколение на стандартното Q5, като то ще се задържи на пазара до 2024 година.

Очакванията са, че Q5 E-tron ще бъде значително по-мощен от стандартния модел, като ще получи и версията RS. Тя ще бъде с два електромотора и ще развива мощност от около 600 к.с. Платформата PPE позволява зареждане с мощност 350 кВт, като се очаква бъдещите електрически SUV на Audi и Porsche да имат пробег от около 480 км.

Снимки: Autocar

0 от 500