IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Швед беше хванат да продава на Русия тайните на Volvo и Scania

Прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж на 47-годишния консултант

Прокуратурата на Швеция обвини свой 47-годишен сънародник, че е откраднал търговски тайни и друга информация, която е продал на Русия. Мъжът е работил като консултант във Volvo Cars и Scania в Гьотеборг, като предадените от него сведения се считат за много важни за двете компании, а също така и за националната безопасност на Швеция.


промишлен шпионаж


Пред местното издание Morningstar прокурорът по образуваното дело Матс Юнгквист разкри, че обвиненият е свалил информацията от работния си компютър на собствения си лаптоп, а след това и на флашка, като се е опитал да прикрие дейността си от IT-отдела на компанията.

По-късно мъжът е бил арестуван в ресторант в център на Стокхолм по време на среща с офицер от руското разузнаване, който работел в Швеция под дипломатическо прикритие. Непосредствено преди ареста служителят на Volvo Cars получил от руснака 27 800 шведски крони (3360 долара).

Според Юнгквист, това е било едно от редовните плащания към шведа, който предавал сведения на руснаците в продължение на три години. За този период мъжът е получил поне 300 000 крони (36 135 долара). Максималното наказание, което се полага за подобни действия от шведското законодателство, е 6 години затвор.

В отделно изявление директорът на шведското контраразузнаване Даниел Стенлинг отбелязва, че през последните години случаите на промишлен шпионаж в полза на други държави се увеличават непрекъснато.

Снимка: Carscoops

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
    Волво е в гьотеборг ама сканиа не е там така че не вярвам на тази информация
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    1 и 2 - не знам за Руснаците какво са откраднали и какво са копирали, но по добре погледнете Китай. Там има копие на каквото се сетите, че дори не може да го различите от оригинала. Отделно Волво.. отдавна е китайска фирма, каква национална сигурност, кви 5лв. Те ако са имали тайни са в Пекин..
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    то от куха китайска фирма като волво какво да откраднеш освен емблемата всичко друго е ***
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Life ( преди 3 години )
    Рашките се опитват да краднат информация от най-добрите.Волво и Скания.Volvo for life!
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тайните на Волво ги знаят в Рено и Форд, и за това се отърваха от марката. Само руснаците могат да дават пари за нещо от което никой не се интересува.
  • #3
    18 rate up comment 7 rate down comment
    elo ( преди 3 години )
    За 3 или 4 хиляди долара кaква ценна информация може да бъде . Тя е по-мака от месечната заплата на един обикновен инженер. И това застрашавал " националната безопасност" на Швеция. Шаблони изрази на престъпниците от Департамента на Америка.Целта е да покажат целият" прогресивен Запад" е постоянo под заплаха от " недемократична страна " -Русия. На това биха повярвали ***,недоразвитите, *** но не и нормалните защото те не са толкова наивни и глупави..Всичко застрашава безопасност
  • #2
    11 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Типичен начин на работа на руските "иноватори". Шпиониране и после дори се опитват да пуснат техния продукт преди оригинала. И понякога успяват, но с цената на недовършеност и дори катастрофи.
  • #1
    13 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Руснаците - 100 години кражби на технологии и пак са далеч назад технологично. Китайците крадат от 30, но поне имат акъл да се учат и развиват.