IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari разработва революционен двигател

Агрегатът трябва да бъде готов за следващия сезон във F1

През 2022 година тимът на Scuderia Ferrari във Формула 1 ще получи нов двигател, който италианците определят като „революционен“ заради нестандартното разположение на основните му детайли, съобщава изданието Motorsport.


Ferrari F1


Според информацията, през следващия сезон отборът ще разчита на принципно нов V6 мотор. Основната промяна в силовия агрегат е необичайната конструкция на турбо системата. Главният инженер Ролф Цимерман, който се занимава с разработката на двигателя, планира за раздели компресора и турбината, които в момента са едно цяло.

В такъв случай компресорът ще бъде поставен в предната част на мотора, а турбината – в задната. Двата детайла ще бъдат съединени с общ вал – подобно решение вече използва Honda в своите силови агрегати.

Във Ferrari обаче ще направя промяна, като интегрират компресора в изпускателната система на V6 мотора, като едновременно с това ще бъде променено и разположението на интеркулера. Италианските инженери смятат, че така ще направят двигателя по-компактен, особено на височина. А това ще повиши динамиката на болида и ще намали теглото му.

Източници от Маранело обаче твърдят, че преминаването към принципно нов мотор е неоправдан риск, тъй като доработката му, за да отговаря на изискванията за надеждност, изисква повече време, а през 2022 година разработката на двигатели да Формула 1 ще бъде замразено.

Снимка: Ferrari

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ФерариФен ( преди 3 години )
    Иха, ще интегрират компресора в изпускателната система - това верно е революция
  • #5
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Брандо ( преди 3 години )
    Тази година Мерцедес окончателно се превръщат в номер едно за всички времена с 8 поредни победи и оставят другите да се блъскат за второто място !
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Революционен, но като на Хонда и Мерцедес. Много хубав, но няма да го произвеждат. И какъв е извода пак инвестираха време и пари в грешна посока.
  • #3
    11 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Новото е, че ще разположат чаркаляците както са в двигателя на Мерцедес, голяма революция голямо чудо ;)
  • #2
    19 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Последни са поради много причини. ОТпуснали са се като цяло. Все още са най-великите в спорта, надявам се да се върнат.
  • #1
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Рено ентусиаст ( преди 3 години )
    Все супер двигател и все последни