IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на една ера – Ferrari се отказва от V12

Моделът 812 GTO ще е последният с такъв мотор

Италианският производител на суперколи Ferrari ще спре да разработва и да произвежда автомобили с V12 двигатели и по този начин ще бъде сложен край на една цяла ера в историята на компанията, съобщава изданието Autocar.


Ferrari V12


В момента Ferrari подготвя актуализация на модела си 812 Superfast, който ще бъде и последният, оборудван с V12 мотор. Под капака на машината е поставен 6,5-литров V12, развиващ мощност от 780 к.с. От компанията вече са приканили някои клиенти да направят поръчки за духовния наследник на 599 GTO, който ще излезе в ограничен тираж от 812 бройки.

Ходът на италианския производител е напълно логичен на фона на случващото се в световната автомобилна индустрия, която се отказва от големите двигатели с вътрешно горене и се ориентира към електрификация на моделите. Това обаче едва ли ще зарадва феновете на Ferrari, тъй като компанията предлага автомобили с V12 още от 1948 година и те са неразривна част от нейната история.


Ferrari V12


Що се касае до обновеното 812 Superfast, то ще се предлага в два варианта – GTO и Aperta (с открит покрив), като мощността на мотора ще бъде увеличена до около 800 к.с. Суперколата ще получи подобрена аеродинамика и нова изпускателна система. Във Ferrari планират производството на двете версии да стартира през лятото, като закритата версия ще струва около 500 000 британски лири (2 пъти повече от стандартни модел), а кабриолетът ще е още по-скъп.

Снимки: Autocar

0 от 500
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 3 години )
    При милиони бълвани нови автомобили на година, Феррари,Ламбо и компания с техните няколко хил. бройки, нямат никакво, ама никакво влияние върху глобалните, локалните и *** еко и климатични проблеми. Само че тези коли вдъхновяват и влияят положително на децата и възрастните в глобален мащаб. Тези марки са културен феномен. Ами дайте да направим Мона Лиза мулатка, щото така бяла създава твърде опасен култ към... белотата.
  • #3
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 ( преди 3 години )
    Не може да остане нищо. Света вече минава на ток. Арабите също имат стратегия да се откажат от двигателите с вътрешно горене.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Добре де ако в Европа затягат еко нормите и изхвърлят големите двигатели, то в останалия свят не е чак така. Защо не остане този двигател за Арабските страни и други подобни, така или иначе там имат стабилна клиентела, пак за Европа нека остане V8цата
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    лфка кога ще отварят