IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche инвестира 15 млрд. евро в електромобили

Култово 911 ще запази двигателя си с вътрешно горене

В края на десетилетието над 80% от гамата на Porsche ще се състои от електрифицирани автомобили. Това включва както хибридни модели, така и електромобили, обяви главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блум пред Bild am Sonntag.


Porsche Taycan


Той разкри, че Porsche ще инвестира над 15 млрд. евро в електрификация на своите автомобили за следващите 5 години. Компанията, която е собственост на Volkswagen AG, обаче ще продължи да предлага легендарния си модел 911 с двигатели с вътрешно горене, като то ще бъдат приспособени да работят със синтетични горива.

По-голямата част от тази сума – по 900 млн. евро на година, ще бъдат похарчени за цифровизация на системите, използвани от Porsche. Досега предвидената за това сума беше 800 млн. евро годишно. Компанията също така ще инвестира всяка година по 150 млн. евро в съвместни проекти с други производители и във външни компании.

Експертите отчитат, че Porsche е един от производителите, които най-бързо са се възстановили след кризата, като това се дължи най-вече на стабилните резултатите на марката на китайския пазар, а също така и на увеличаващо се търсене на първия изцяло електрически модел на марката – Taycan.

Изследване на Global EV Outlook сочи, че до 2030 година по света ще се движат близо 140 млн. превозни средства на ток, което ще бъде около 7% от глобалния автомобил парк. Затова и компании като Audi, Jaguar и Porsche залагат ударно на модели на ток, с които ще се опитат да предизвикат и отнемат лидерската позиция на Tesla в този сегмент.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Още не мога да се примиря, че си кръстиха автомобила с турско име. Тайджан. Как може бе. Не намериха ли някое хубаво немско име като Гертрудe или Еделтрауд?