IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лада вече не е най-продаваната кола в Русия

Лидер на местния пазар вече е корейски модел

Най-продаваният модел автомобили в Русия вече не е Лада, показва статистиката на местната Асоциация на европейския бизнес. Lada Granta, която над две години оглавяваше класирането, през януари 2021 е отстъпила първото място на Kia Rio.


Kia Rio
Kia Rio в руския си седан вариант
  
  
Купувачите на корейския модел през първия месец на годината са били 7763 души, докато Granta е купена 7720 пъти. И двата показателя са доста по-ниски от продажбите на моделите през януари 2020 година. А разликата между лидера и втория е само 43 бройки.

Продаваната в Русия Kia Rio обаче не е същата като предлаганата в България. Вместо традиционния градски хечбек, руснаците получават седан и повдигната кросбек версия, наречена Rio X. Те се сглобяват в Петербург и Калининград.
 
  
Lada Granta
Lada Granta


Rio и преди е била най-предпочитан модел в Русия, но в началото на 2018 бе изместена от Lada Vesta, а след това - и от Granta. В момента обаче пазарният цикъл е на страната на корейците - те обновиха изцяло модела си миналата година, докато Granta гони пет години и започва да остарява.

 

0 от 500