IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екстремният пикап на Ford смени поколенията

Новият F-150 Raptor засега получава само V6 двигател

Екстремният пикап Ford F-150 Raptor дебютира през 2009 година и веднага се превърна в хит, тъй като се оказа, че в САЩ има много желаещи да притежават подобен автомобил. В компанията-производител много се гордеят, че за последните 4 години този модел се продава по-добре, отколкото Chevrolet Corvette или всички спортни коли на Porsche, взети заедно.


Ford F-150 Raptor


Новото поколение на пикапа излиза половин година след дебюта на базовата F-Series. Неговата основна особеност е окачването, на което инженерите на Ford са обърнали особено внимание. Машината е получила амортисьори Fox LiveValve, които вече, освен външни резервоари, получават и електронно управление. Задният мост е с нова схема на закрепване, като в тази част пътният просвет може да достигне 381 мм. Отпред той е максимум 356 мм, което е с 25% повече от това на първия Raptor.

Самата рама също е усилена, а в стандаратното оборудване влизат всъдеходни гуми BFGoodrich All-Terrain T/A KO2, като те вече са предложени в два варианта - базови 35-цолови и 37-цолови като опция. В първия случай пътният просвет в нормално състояние е 305 мм, а във втория - 333 мм.


Ford F-150 Raptor


Силовият агрегат си остава досегашният, което определено ще разочарова феновете на модела. При предишното поколение битурбомоторът V6 3.5 EcoBoost развиваше 457 к.с. и 692 Нм, а характеристиките на новия модел засега не се разкриват. Трансмисията е 10-степенен автомат и система за задвижване на четирите колела с многодискова муфа за заключване на предната ос. На задната е поставен диференциал с електромеханична блокировка, а като опция се предлага самоблокиращ диференциал Torsen.

Пикапът получава нова изпускателна система с режими Quiet, Normal, Sport и Baja, които се различават по силата на звука. Режимите на движение са още повече - зимен  Slippery, за теглене Tow/Haul (пикапът може да тегли ремарке с тегло до 3,7 тона),  Sport, Normal, Off-Road, Baja, както Rock Crawl за скали и камъни.


Ford F-150 Raptor

Салонът на автомобила е напълно нов, като в него има виртуален приборен панел с 12-инов дисплей и мултимедийна система, която може да се обновява от разстояние. Версия на пикапа с единиинта кабина няма да има, ще се предлага само вариантът вариант SuperCrew.

Продажбите на новия Ford F-150 Raptor стартират през лятото, като екстремният пикап вече има и сериозен конкурент - Ram 1500 TRX с мотор V8 6.2, развиващ 712 к.с. Очаква се, че Ford също ще предложи версия на модела с V8 мотор, но това ще стане през 2022 година.


Oще снимки на екстремния пикап - вижте в галерията:

Снимки: Ford

0 от 500