IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Lada Niva получава турбомотор и вариатор

Руският всъдеход ще се предлага с двигател, поставян на Mercedes

Наследникът на легендарния руския модел Lada Niva ще излезе през 2024 година, но вече са известни и някои интересни технически подробности за автомобила. Според изданието Autoreview, което се позовава на свои източници в АвтоВАЗ, освен нова платформа всъдeходът ще получи турбодвигателт, който Renault разработи заедно с Mercedes, както и пътен просвет от 24 см.


Lada Niva


Като размери автомобилът ще бъде съпоставим със сегашната версия с на модела с 5 врати. На дължина той ще достигне 4280 мм (с 40 мм повече от настоящата Lada Niva Legend, бивша Lada 4x4), но разстоянието между двете оси ще намалее със 100 мм и ще бъде 2600 мм.

АвтоВАЗ готви две модификации на всъдехода – градска и офроуд, като именно втората ще предлага впечатляващия клирънс от 240 мм (сега той е 200 мм). И двете версии ще бъдат с постоянно задвижване на четирите колела с електромагнитен съединител и редуктор на задната ос.

Гамата двигатели вече е известна, като тя ще включва 1,8-литровия атмосферен двигател от Lada Vesta с мощност 122 к.с., както и 1,3-литровият турбомотор на Renault, който се поставя още на модели на Mercedes-Benz, Nissan и Dacia. При новата Lada Niva мощността му ще бъде 150 к.с.

За варианта с атмосферен мотор е предвидена 6-степенна механична скоростна кутия, а за този с турбодвигател – трансмисия CVT на компанията Jatco. Вече е известно, че следващата Niva ще използва платформата CMF-B на Renault-Nissan, на която са изградени и моделите на Dacia.

Снимки: Autorview

0 от 500
  • #3
    15 rate up comment 14 rate down comment
    Въпросното... ( преди 3 години )
    1.3 л моторче от доста време е изхвърлено и от най-малките модели на Мерц! А комбинация от вариатор и малолитражка на СУВ може да се роди само от недоразумението рено! Жалко за старата здрава Нива...
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    За момент се усъмних във вечността на Лада Нива модел 1978, но след като прочетох 2024-та се успокоих
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Цеко ( преди 3 години )
    "И двете версии ще бъдат с постоянно задвижване на четирите колела с електромагнитен съединител и редуктор на задната ос." - какво има на предната ос - манивела ли?