IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск предлагал Tesla на Apple

Тим Кук не пожелал дори да се срещнат по повод евентуална сделка

След като скоро стана ясно, че Apple все още мисли да произвежда собствен електромобил, който да е на пазара през 2024 година, една неочаквана информация изплува по темата: производителят на iPhone е можел да притежава Tesla.


елън мъск


Това сподели лично босът на американската компания за електромобили Илон Мъск в Туитър. Шефът на Tesla предложил компанията на Apple в най-тежките за автопроизводителя времена, но ръководителят на технологичния гигант Тим Кук дори не пожелал да има среща по темата.

Според запознати, отказът дошъл след провала на още по-стари преговори за придобиване - през 2013 година, Apple искали да придобият Tesla, за да могат директно да излязат начело на новоизгряващия пазар за електромобили. Преговорите течели доста добре, но стигнали до задънена улица, след като за да финализират сделката, производителите на iPhone поискали Мъск да се махне от автомобилната компания.


тим кук
Тим Кук, Apple


Илон Мъск сподели, че е възнамерявал да продаде фирмата си на Apple за около 1/10 от настоящата й капиталова стойност (която по последни данни е около 607 милиарда долара). Това е било по времето на най-тежкия период преди лансирането на Model 3. Мениджърът сподели още, че между 2017 и 2019, Tesla се борела с толкова тежки проблеми, че е била много близо до това, да обяви фалит. Явно някъде по това време е бил и опитът за сделка с Тим Кук.

Ще ви припомним, че също през 2013 година и Volkswagen е искал да придобие Tesla, по заръка на тогавашния бос на германския конгломерат Фердинанд Пиех. Пиех останал много очарован от Model S и решил, че трябва да има американската компания. Но и тогава Мъск отказал сделката, което вече покойният патриарх на VW приел доста тежко.

0 от 500