IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акциите на Tesla счупиха нов рекорд преди включването в S&P 500

В същия момент строежът на Гигафабриката в Германия пак бе спрян за неплатени задължения

Акциите на Tesla удариха нов рекорд в самото навечерие на включването на автомобилния производител в борсовия индекс S&P 500 index. Ценните книжа на компанията затвориха петъчната търговия при стойност от 695 долара парчето, което покачи общата пазарна капитализация до 658 милиарда долара.

Много инвеститори трескаво бързаха да се сдобият с акции преди включването в S&P 500 и само в петъчния ден бяха изтъргувани ценни книжа на Tesla за 148 милиарда долара. "Това беше луд, луд ден", коментира трейдърът Робърт Вердерийз пред The Financial Times.
  
   
Илон Мъск, акции
   
   
От началото на годината книжата на автомобилния производител са поскъпнали с удивителните 730 процента. Откакто през ноември S&P Dow Jones обяви, че ще включи компанията в индекса си, поскъпването е 70 на сто. Tesla влиза в S&P 500 като шестата най-голяма компания в индекса, след Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (компанията-майка на Google), и Facebook. Експертът Роб Арнът обаче предупреждава, че при подобни включвания обикновено акциите на новата компания в индекса се представят под очакванията през първата година.

Куриозното е, че докато книжата на Tesla превъртаха 12-цифрени обороти на борсата, строителството на новия германски завод на компанията отново бе спряно заради... неизплатени задължения. Германските власти издадоха разпореждането строителните работи по Гигафабриката да спрат, защото компанията не е внесла изисквания от закона депозит от 100 милиона долара.
  
  
Tesla, цени на акциите, 2015-2020
  
  
Това е втори случай, в който строежът е спрян заради дължими от Tesla суми, след като през октомври работата бе прекъсната от неплатени сметки за вода. Тогава Мъск уволни шефа на проекта. Имаше и едно прекъсване заради популацията на диви животни в горите около Бранденбург, където се строи фабриката.

Споменатите 100 милиона долара са необходима гаранция, защото Tesla още не е получила окончателното разрешително за строеж. Законите в Германия позволяват да се строи дори преди издаването му, стига инвеститорът да внесе депозит, с който да може да разруши строежа и разчисти терена, ако лиценз все пак не бъде получен.

 

 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    TiSLA ( преди 3 години )
    То и навремето са скубали tulip-луковици от 400 ниви и поне 8000 оранжерии по света, ама накрая балона казал едно Голямо ФСССссс! Но трябва да си що-годе интелигентен за да разбереш, че кола и спътник СВЯТ не правят! Иначе бегай се ваксинирай...от каквото си щеш.
  • #9
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    И всъчност Рено Зои продава повече от всички Тесли в Европа взети заедно
  • #8
    4 rate up comment 5 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Разбира се, че е страхотен балон, представляващ конгломерат от 40 компании, които не си и чувал. Само две от които компании са отговорни за 1 млн. продадени коли и изведени до момента в орбита 800 (осемстотин) StarLink сателита, които летят над главата ти СЕГА. @;^[)
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Tesla = tulipomania! ( преди 3 години )
    Тази думичка е нарицателна за грандиозно спукал се финансов балон, по същата (добре забравена) схема, преди повече от 300 години!
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До оня ден не си беше платил водата , сега пък не внася гаранцията, не сключва колективен договор със синдикатите.... както е казал поета "Човекът взе парите -вика чакай малко"
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    м да , вярно че от 50 станаха 500$ , но въпросът е колко са хората които са ги задържали 5години ,за да видят печалбата, аз също имах преди 2 години на 145$ и ги продадох на 200$ , взех парите и тъй.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    нинджа ( преди 3 години )
    Всичко е балон. Ти включително.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    z8 ( преди 3 години )
    какви хубави правила са си въвели германците.кога ще ги стигнем
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А израза Too big to fail чувал ли си?
  • #1
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Балонът се надуваа.. ( преди 3 години )
    надуваа, надува! ПУК!