IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla разпродаде акции за 5 милиарда долара

Проблемът на американския бизнес е, че го управляват хора с дипломи, каза Илон Мъск

Производителят на електромобили Tesla се възползва от високите цени на акциите си и продаде част от тях, на стойност 5 милиарда долара. С това оборотният капитал на компанията на Илон Мъск доближава 20 милиарда долара, като планът е те да се използват, за да се финансира плановете за разрастване през 2021 година.
    
    
Tesla, фабрика
През 2021 приходите на Tesla ще се увеличат, но не колко разходите, прогнозират анализаторите на Jefferies. За компанията ще е трудно да постигне доминираща роля предвид самите мащаби на автоиндустрията
  
  
Ценните книжа на Tesl поскъпнаха с 650% тази година, при средно повишение за компаниите в индекса S&P 500 от едва 15%. Независимо от това обаче уважаваната инвестиционна банка Jefferies понижи рейтинга на Tesla и вече не съветва клиентите си да купуват нейните акции. "Не вярваме, че Tesla може да доминира в автомобилната индустрия предвид на нейните мащаби, структура и политика", обясни анализаторът на банката Филип Ушоа в писмо до клиенти.

Той очаква приходите на Tesla да нараснат през 2021 покрай пускането на два модела с потенциално големи продажби, но успоредно с това прогнозира и още по-голямо нарастване на разходите заради инвестициите в производство на батерии и другите разширявания, планирани от Мъск.

Самият Мъск пък влезе в заглавията, като се изказа остро срещу мениджърите с магистърска степен по бизнес администрация (MBA). Най-големият проблем на корпоративна Америка е, че "твърде много хора с MBA ръководят компании", подчерта Мъск на традиционната среща на изпълнителни директори, организирана от Wall Street Journal. Според него такива хора твърде често попадат в капана на числата и забравят за истинската си мисия, която е "да създават страхотни продукти и услуги".
  
   
Илон Мъск, фабрика, Tesla
Успехите идват, когато съм във фабриката или карам колите ни, а не когато гледам екселски таблици, обясни Мъск
   
   
"Нужен е повече фокус върху самия продукт или услуга, и по-малко време в заседания на борда и обсъждания на финансови въпроси", заяви Мъск. "Една компания няма стойност сама по себе си. Стойността й идва само от това дали е ефективен преразпределител на ресурси, който създава услуги и стоки с по-голяма стойност от вложеното в тях". Самият Илон признава, че в миналото е допускал грешката да отделя твърде много внимание на заседания и екселски таблици, докато е трябвало да се фокусира върху развойната дейност и производството. "Когато прекарвам време във фабриката, или да карам колите ни, или да мисля за ракетите на Space-X, това са моментите, когато нещата при нас се случват", увери Мъск. Понастоящем собственикът на Tesla е вторият най-богат човек на планетата след Джеф Безос - поскъпването на акциите наду личното му състояние до 157 милиарда долара, по оценка на Bloomberg Billionaire Index.

Противно на популярното убеждение, Мъск не е без завършено образование като покойния Стив Джобс или Бил Гейтс. Всъщност той има две бакалавърски степени - от университет на Онтарио и от Wharton School в Университета на Пенсилвания.


 

0 от 500
  • #14
    9 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 3 години )
    Човека е прозрял, че системата "Много вожд малко индианец" вече не работи.Ако са ти зелени екселките, шефовете са довони, но потребителите не. Бат' Илон постъпва много правилно, като е зарязал екселките и е хванал "лопатата".Хората са си го казали, чоевк е толкова голям, колкото са шголеми мечтите му.Евала му на бат' Илон.
  • #13
    1 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    автомобили сателити ракети са съществували и в началото на миналия век не виждам нищо революционно в мъск освен да го ползват за лице на добре надуван балон от акционерите относно мисия до марс хайде по полека човечеството не е напускало орбитата на земята което разтояние е около 300 км. колкото София-Бургасиначе джобс е същия визионер и пират без возняк никой нямаше да знае за него който иска да си уплътни времето да гледа "Пиратите от силиконовата долина" а за лудия хюз без коментар
  • #12
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Японеца ( преди 3 години )
    Балона е здрав! Ще го надуват яко, но няма да го спукат! Фед стои зад него!
  • #11
    9 rate up comment 1 rate down comment
    До 12 Хахах ( преди 3 години )
    И аз не гохаресвам, ама с колите и ракетите каквото направи не ти ли стига? Кое е измамата?
  • #10
    2 rate up comment 6 rate down comment
    . ( преди 3 години )
    че теслите много дървени.
  • #9
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Елънчо се напъва... ( преди 3 години )
    да си купи Мерцедес! )))
  • #8
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Хахах ( преди 3 години )
    Уникален измамник е тоя Мъск. Някой ден ще пишат книги за него и ще изучават в университетите. Тоя излъга не само милиони хора по целия свят ами даже убеди американската държава да му финансира измамните схеми. Просто вкара толкова много хора в един невероятен филм. И как му вярват само! Ама това, коли, ракети, Марс, сателити.....абе тоя ги завъртя ги направи разногледи! В Калифорния милионерите, милиардерите се надпреварват да му дават пари за налудничавите му идеи. Берни Мадоф ряпа да яде!
  • #7
    1 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    този напушения ако е иноватор като измисления джобс и хауърд хюз то аз съм римски император
  • #6
    2 rate up comment 8 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 години )
    не е виновен тоя който яде баницата, а тоя който му я е дал...
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 3 години )
    До # 4 Щом мислиш така,направи го и ти, и сподели с нас !